Според веста објавена од страна на телевизија Алфа, купувањето на интернет во Македонија има раст од 20% во споредба со минатата година. Телевизијата, во својот прилог појаснува и дека од 75.000 пратки на месечно ниво, 33.000 нарачки се преку кинескиот сајт AliExpress.com. AliExpress.com е сајт за трговија на мало лансиран во 2010 година на кинескиот […]

Прочитај повеќе

Е-трговијата се повеќе навлегува во Македонија. Интернетот станува одлична алатка за брзо и едноставно купување производи, но и добра алатка за поставување и продолжување на успешен бизнис. Со ова се сложуваат и од wine.mk, специјализираната е-продавница за вино, кои велат дека преку интернет „попрецизно допираме со информација до потрошувачите со реална моќ за потенцијална потрошувачка.“

Прочитај повеќе

Е-трговијата станува доста актуелна тема во Македонија но и во соседните држави. Ова е важно бидејќи ќе придонесе до поставување принципи за водење на е-трговијата на Балканот кој иако заостанува зад западните поразвиени земји сепак има потенцијал да се развие.

Прочитај повеќе

Иако македонските интернет корисници ретко ги посетуваат онлајн продавници барем еднаш, сепак истражувањето на New Moment за интернет трговијата покажува дека граѓаните често ги посетуваат онлајн продавниците за да се информираат за производи.

Прочитај повеќе