Паметни градови, автономни возила, нови платформи, се ова зависи од брз достапен интернет. Новата 5G технологија треба да ги донесе потребниот проток и стабилност за следната генерација на платформи, вели Recode. Најголемиот дел платформи кои го менуваат светот како App Store или Amazon веќе ја користат моќта на интернетот. Следната генерација на мобилни мрежи, 5G, […]

Прочитај повеќе

Steam објави статистика за преземање на игри и интернет сообраќај за сите држави каде нивната услуга е достапна, што е речиси целиот свет. Според статистиката лидери се чини и очекувано се САД, Русија и Германија со симнати 16,7 петабајти, односно 7,4 PB и 5,2 PB. Според оваа статистика САД се одговорни за 21,2 отсто од целокупниот […]

Прочитај повеќе

Ботовите се заслужни за 56 отсто од целокупниот интернет сообраќај во 2014 година, пренесе Quartz, повикувајќи се на анализата на Incapsula. Станува збор за софтверски програми кои ги автоматизираат веб активностите. Еве ја листата на Quartz која ќе ви објасни за што за користат ботовите, зошто се потребни, но и зошто некои од нив се […]

Прочитај повеќе

Федералната агенција за комуникации на САД (FCC) со три гласа за и два против го донесе предлогот за интернет неутралност. Според предлогoт, кој има некои сличности со правилата на Европската Унија, на провајдерите ќе им биде забрането да блокираат или да забавуваат сообраќај до сајтови, но тие ќе можат да понудат на дел од компаниите […]

Прочитај повеќе

Сервисот за пренос на видеа и гејмплеј на игри, Twitch, е на четвртото место по интернет сообраќај во САД. Само Netflix, Google и Apple се подобри, додека зад себе ги има видео сервисот Hulu и најпопуларната друштвена мрежа Facebook. Анализата на DeepField покажува дека Twitch е заслужен за 1,8 отсто од највисоките оптоварување на интернет […]

Прочитај повеќе

Сакате да научите нешто повеќе околу аналитикa на интернет сообраќајот и Google Analytics? Доколку ве интересира мерењето и анализирањето на вашата содржина, која е најпосетувана и од кого, и ако сакате подобро да се запознаете со овој сервис кој се користи од 66 отсто од 10.000 најпопуларни сајтови, тогаш треба да се пријавите на новата […]

Прочитај повеќе

Таблетот на Amazon, Kindle, со 42.5 отсто од измерениот сообрaќај е најупотребуван Android таблет компјутер за пристап на интернет на северноамериканскиот пазар. Сепак кога станува збор за најкористен таблет компјутер, првото место останува во „рацете“ на iPad со 84.3 отсто од интернет сообраќајот и пораст од 1.9 отсто од јуни, покажува анализата на Chitika. Интересно […]

Прочитај повеќе

Последните бројки покажуваат дека iPad враќа дел од корисниците кои го користат таблет компјутер за разгледување содржини на Интернет. iPad го зголеми своето учество во интернет сообраќајот преку таблет комјутери во Северна Америка за два проценти, односно од 82,4 отсто на 84,3 отсто. Ова е најголем удел на iPad од новогодишната треска, јавува Chitka. Порастот […]

Прочитај повеќе

Откако го претрка Apple со продажбата, Samsung сега успеа да го помине и на листата за намногу интернет сообраќај од паметните телефони. Samsung телефоните се најкористени на интернет од јуни и земаат 25,47 отсто од интернет сообраќајот, пред Apple со 25,09 отсто. По подолго време, во последните два месеци пораст на сообраќајот бележи и финскиот […]

Прочитај повеќе

Споредувајќи го интернет сообраќајот од мобилните уреди, пред и по новогодишните празници, мрежата за мобилни реклами Chitika доаѓа до заклучок  дека iPhone 5 и Kindle Fire HD се уредите кој најдобро се продаваа на новогодишните празници. За време на новогодишната продажба iPhone 5 го зголемил своето учество за 1,11 отсто на пазарот на паметни телефони и сега […]

Прочитај повеќе

Македонија е најголемиот корисник на Google Analytics во светот, покажува инфографикот на TargetOnlineMarketing.com во кој се објавени статистики за колку и каде најмногу се користи бесплатната алатка за анализа на интернет сообраќај. Во Македонија скоро 83% од сајтовите користат Google Analytics, што е најголем процент во светот. За споредба, во Европа просекот е 61,8 отсто, […]

Прочитај повеќе

Иако Megaupload имаше 50 милиони корисници дневно кои споделуваат купишта пиратски линкови, сепак неговото гасење не помогна да се намали пиратеријата, се вели во истражувањето на фирмата за анализа на интернет сообраќај DeepField Networks. Според истражувањето направено од шест компании кои складираат податоци, вкупно компаниите се ангажирани за 80 отсто од сиот сообраќај со пренос […]

Прочитај повеќе