Кристин Кондер за себе вели дека е само жена на фармер, но за жителите на Ланкашир во Велика Британија таа е многу повеќе. Околу 2.300 жители во руралниот дел на британската област Ланкашир имаат пристап до интернет токму поради нејзините напори. Во 2009 година г-ѓа Кондер креираше „направи сам“ решение. Сега ова решение е B4RN, […]

Прочитај повеќе

Netflix, а не интернет провајдерите, го намалуваат квалитетот на содржините, откри компанијата. Сепак ова се однесува единствено на мобилните мрежи, а од интернет телевизијата велат дека го намалуваат квалитетот на стримот за нивните корисници да не плаќаат огромни сметки. „Гледањето на два часа HD-видео e 6 GB сообраќај, ова е цел месечен сообраќај вклучен во […]

Прочитај повеќе

Шведскиот суд нема да го забрани Pirate Bay. Ова е одлуката по едномесечното разгледување во Основниот суд во Стокхолм. Одлуката може да биде променета во некој од повисоките судови, но засега нема вакво барање. Процесот започна по тужбата на Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk Film и Swedish Film Industry кои во заедничка тужба […]

Прочитај повеќе

Германскиот интернет провајдер Filiago сака да влезе на источно-европскиот пазар, вклучувајќи ги и балканските земји. Компанијата бара партнери со кои ќе продава сателитски пристап до интернет на индивидуалци и компании. Горан Бачев, македонскиот ИТ инжинер кој работи за германската компанија, oбјаснува дека Filiago има решенија за сателитски интернет кои не зависат од телефонски интернет, туку […]

Прочитај повеќе

Федералната агенција за комуникации на САД (FCC) со три гласа за и два против го донесе предлогот за интернет неутралност. Според предлогoт, кој има некои сличности со правилата на Европската Унија, на провајдерите ќе им биде забрането да блокираат или да забавуваат сообраќај до сајтови, но тие ќе можат да понудат на дел од компаниите […]

Прочитај повеќе

Апелациониот суд во Хаг ја промени одлуката со која интеренет провајдерите беа обврзани на граѓаните на Холандија да им го оневозможат пристапот до контроверзниот торент сајт The Pirate Bay. Оваа одлука на судот доаѓа поради фактот што забраната на еден од најпопуларните торент сајтови се покажа каконедеолотворна кога се во прашање авторските права, јавува BBC. […]

Прочитај повеќе

Анти-пиратските претставници на забавната индустрија, BREIN, го убедија холандскиот Суд од Хаг да им нареди на пет интернет провајдери да го блокираат контроверзниот Pirate Bay, пренесува Torrent Freak. Доколку во рок од 10 дена провајдерите не ги блокираат IP адресите и 20 домени на Pirate Bay, ќе бидат казнети со 250.000 евра. BREIN од 2010 […]

Прочитај повеќе

Висок лондонски суд одлучи дека шведскиот торент сајт Pirate Bay прекршува авторски права, што значи дека властите ќе имаат правна основа да им наредат на интернет провајдерите BT и BSkyB да го блокираат овој контроверзен сајт, пишува Guardian. Од една страна, ваквата одлука може да послужи и како потпора на законите против пиратерија, како ACTA, […]

Прочитај повеќе

Европската Унија и 22-те земји членки го потпишаа Anti-Counterfeiting Trade Agreement, попознат како ACTA. Сега останува уште на Европскиот парламент да гласа за договорот кoj e склопен за да се бори против фалсификатите и нелегалната содржина која ги прекршува авторските права. Но, овој договор беше критикуван од многу организации за човекови права и слобода на […]

Прочитај повеќе

Иако во многу европски земји судовите одобруваат блокирање на нелегални сајтови, судот од Келн, Германија, пресуди дека не смее да се врши притисок врз провајдерите. Според весникот Del Spiegel, судот од Келн одлучи дека Deutsche Telekom треба да продолжи да обезбедува пристап до онлајн сајтовите за обложување, иако тие се забранети во земјата. Главниот аргумент […]

Прочитај повеќе

Шпанската влада дозволи воведување на нов закон кој ќе блогира сајтови кои споделуваат пиратска содржина. Познат како Sinde Law, законот ќе дозволи да се креира владин орган кој ќе има слобода да ги принуди интернет провајдерите да блокираат сајтови. Таа комисија за авторски права ќе одредува дали или не треба да се спроведат акции против […]

Прочитај повеќе

Европскиот суд на Правдата одлучи дека издавачите на содржина не смеат да бараат од интернет провајдерите да филтрираат нелегална содржина. Оваа одлука доаѓа по барање на забавната индустрија да се спречи пиратеријата со интервенција на провајдерите. Претходно, уште во 2004-та година, белгиски суд дозволи издавачите да можат да бараат од интернет провајдерите да ја филтрираат […]

Прочитај повеќе