Од 2.085.051 жители на Македонија, 1.583.315 имаат пристап до интернет, вели Internet World Stats. Ова е 75,9 од вкупното население во Македонија. Ова претставува пораст од околу 80.000 нови корисници во последните 9 месеци. И со оваа повисока бројка корисници, Македонија е под европскиот просек кој е 85,2%. Според овие бројки, Македонија е на средината […]

Прочитај повеќе

Кристин Кондер за себе вели дека е само жена на фармер, но за жителите на Ланкашир во Велика Британија таа е многу повеќе. Околу 2.300 жители во руралниот дел на британската област Ланкашир имаат пристап до интернет токму поради нејзините напори. Во 2009 година г-ѓа Кондер креираше „направи сам“ решение. Сега ова решение е B4RN, […]

Прочитај повеќе

Facebook работи на алатка која на корисниците ќе им овозможи да пронајдат Wi-Fi во нивна близина. Алатката веќе им е достапна на дел од корисниците во одбрани држави, а засега нема прецизна најава за глобална достапност. Алатката треба да им овозможи на сите корисници да останат поврзани со пријателите. Функционалноста на корисниците ќе им овозможи […]

Прочитај повеќе

Новиот проект на Facebook е да го забрза мобилниот интернет. Мрежата започна соработка со Deutsche Telekom, SK Telecom и Nokia Networks во изработка на хардверот – од Wi-Fi радио, па се до оптички хардвер – кој ќе понуди побрз мобилен интернет. Новата технологија ќе биде целосно отверена за другите девелопери. Целта на социјалната мрежа е […]

Прочитај повеќе

Франција нема да воведе забрана за Tor и Wi-Fi, ниту во случај на вонредна состојба. Дел од властите во Франција побараа забрана и ограничување на овие поволности, но премиерот Мануел Валс вели дека не слушнал за вакво барање. „Интернет е слобода, неверојатно средство за комуникација помеѓу луѓето, со придобивки за економијата. За жал, им овозможува […]

Прочитај повеќе

Македонија е помеѓу последните држави во Европа, но сепак во горната третина на светско ниво, кога е во прашање квалитетот на телекомуникациската мрежа, покажува анализата на Меѓународната телекомуникациска унија (ITU), при Обединетите Нации. Добра (и очигледна) вест е дека бројот на семејства кој имаат пристап до интернет е значително поголем во однос на 2010, иако […]

Прочитај повеќе

SpaceX побара дозвола од властите во САД за почеток на тестови на технологија која треба да овозможи интернет услуга од Вселената, јави Washington Post. Решението кое е достапно од претходно е испраќање на 4.000 евтини сателити во ниска орбита кој ќе обезбедат целосно покривање на земјата, вклучувајќи ги и руралните области до кои не постои […]

Прочитај повеќе

Internet.org, односно планот на Facebook да обезбеди бесплатен интернет за oстанатите милијарда луѓе кои не можат да си дозволат пристап до Интернет, преку соработки со оператори; сега е навистина отворен за сите. Сите девелопери ќе можат да креираат едноставни и ефикасни сервиси и апликации до кои корисниците ќе можат да пристапат бесплатно, и околу кои […]

Прочитај повеќе

Иницијативата на Facebook, Internet.org, издаде Android и веб апликација која ќе им овозможи на жителите на државите во развој бесплатен пристап до повеќе апликации, јави Гај Росен, продукт менаџер во Facebook. „Со оваа апликација луѓето ќе можат да разгледаат низа корисни здравствени податоци, податоци за вработување или локални информациски сервиси без за тоа да плаќаат. […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации воведе нов правилник со кој се гарантира дека до 2020-та година сите корисници во земјата да имаат интернет пристап со поголема брзина од 30 мегабити во секунда. Сега само 3,61 отсто од граѓаните имаат интернет побрз од 30 мегабити, а проектирано е до 2016-та година тој процент да се зголеми на […]

Прочитај повеќе

Украинскиот телекомуникациски систем е нападнат преку опрема инсталирана во областа Крим, која сега е окупирана од руски сили. Опремата се користи за да се пресретнат телефонски повици на членови на парламентот, изјави директорот на разузнавачката служба, Валентин Наливаиченко за Reuters. „На влезот на телекомуникациската фирма Ukretelecom во Кримеа, нелегално и против сите комерцијални договори, беше […]

Прочитај повеќе

Лидерите на милитантната група Ал Шабаб кои „владеат“ во делови на Сомалија пред 3 недели им наредија на операторите да престанат со Интернет услугите. Иако официјалните власти на Сомалија побараа од операторите да нема прекин на услугата, сепак бројни жители од централниот и јужниот дел на земјата се пожалија дека немаат интернет пристап. Прекинот е […]

Прочитај повеќе