Од корисниците, ретко кој користи Internet Explorer. За нашите прелистувачки навики, често се потпираме на Chrome, Firefox или, во мал процент, на Edge. Но, Internet Explorer е придружна алатка на самиот оперативен систем и, сакале-несакале, игра одредена улога во нашите секојдневни активности. Во последно време, корисниците се охрабруваат да го исклучат Internet Explorer затоа што […]

Прочитај повеќе

Новата верзија на Google Chrome ќе ги известува корисниците кога се на веб-страница која не користи https. Ова се однесува на страници кои чуваат лозинки или се користат за купување. Ова е прва фаза за зголемување на безбедноста на корисниците. Mozilla и Chrome во иднина сакаат да ги одбележат сите http страници како небезбедни. Корисниците ќе […]

Прочитај повеќе

Познатиот рапер од почетокот на деведестите, МС Хамер на Web 2.0 во Сан Франциско најави дека планира да стартува веб пребарувач чија цел не е да биде директен конурент на Google и Bing, туку да овозможи подлабоко пребарување. Веб пребарувачот, кој сè уште е во развој, ќе го носи името WireDoo. Според МС Хамер, пребарувачите […]

Прочитај повеќе

Според статистиката на StatCounter прелистувачот на Microsoft, Internet Explorer за прв пат падна под 50%, односно сега држи 49.87 отсто од глобалниот пазар на прелистувачи за септември. Мozilla Firefox е втора со 31.5 отсто. Најинтересен раст е тој на Google Chrome кој сега има 11.54% од глобалниот пазар на интернет прелистувачи, што е одличен раст замајќи в предвид дека имаше само 3.6 отсто во септември 2009 година.

Прочитај повеќе

Првата верзија на Internet Explorer дебитираше на 16 август, далечната 1995 и по кратко време го грабна поголемиот дел од пазарот на прелистувачи кој го има и ден денес. Internet Explorer е најкористениот прелистувач во светот со над 56 отсто. Но, како што може да се види од табелата на StatCounter, во последниве две години IE добива се поголема конкуренција во Firefox, Chrome, Opera и Safari.

Прочитај повеќе