Речиси две третини од времето поминато онлајн, регистрирано од прелистувачот Chrome сега е преку HTTPS протокол. Зголемено е и учеството на веб-страници со овој протокол, и нивната бројка сега е нешто над 50 отсто, јави Google на својот блог. Пред една година кога Google започна да ги „брои“ страниците со HTTPS, нивниот број беше помал […]

Прочитај повеќе

Вчерашната казна за Microsoft треба да ги загрижи и останатите компании кои го нарушуваат слободниот европски пазар, пишува All Things Digital. Ова пред се се однесува на Google кои веќе долго време се под „лупа“ на Европската Комисија. Забелешките кои ги има Европската Комисија, а се однесуваат на Google се пред се поради доминацијата која […]

Прочитај повеќе

Дали е Yahoo на распродажба? Microsoft и уште неколку фирми потпишаа доверливи договори со Yahoo со кои ќе им се дозволи да ги прегледаат финансиските документи на компанијата за да ги истражат можностите за идни зделки, пренесува Reuters. Yahoo во моментов прави „стратегиски преглед“ за да го промени својот бизнис и да го зголеми приходот […]

Прочитај повеќе

Yahoo ја отпушти досегашната извршна директорка Керол Бартц, откако таа не ги исполни очекувањата на инвеститорите да ја врати компанијата на врвот. И по две и пол години од нејзиното назначување како извршен директор во 2009 година, превземајќи го кормилото од ко-основачот Џери Јанг, г-ѓа. Бартц, која претходно успешно го водеше Autodesk, не успеа да […]

Прочитај повеќе

Blackberry уредите на Research in Motion (RIM) ќе користат Bing како избран интернет пребарувач во прелистувачот и Bing ќе биде зададен (default) пребарувач и апликација за мапи за новите уреди. Bing ќе биде и избран пребарувач и апликација за мапи со нормалното место и промоција на BlackBerry App World.

Прочитај повеќе

Google го смени алгоритмот за рангирање на страниците со цел повеќе резултати од пребарувањата да бидат со повисок квалитет, промената ќе опфати големи 11.8% од сите резултати, но просечниот корисник нема да ги забележи разликите, односно ќе добие поквалитетни резултати.

Прочитај повеќе

Престижните филмски награди ќе се одржат на 27 февруари и ќе биде интересно да се види кој ќе е го земе Оскарот за најдобар филм. Навивам за The King’s Speech, но и Black Swan и филмот за Facebook, Social Network се одлични филмови. Кој е вашиот фаворит?

Прочитај повеќе

Bing зема дел од колачот на Google, се пребарува за 6.5% повеќе. Ова се резултати на најновото истражување на компанија за веб аналитика, Experian Hitwise. Според овие бројки, Bing прави нешто што чини. Можеби обвинувањата на Google се точни, и Bing навистина копираат од Google.

Прочитај повеќе

Google вели дека Bing „шпионира” што корисниците пребаруваат на Google, страниците кои ги одбираат од понудениот избор и потоа ги користат информациите за своја полза, односно за да си ги подобрат своите пребарувачки резултати.

Прочитај повеќе

Google објави нова верзија на Goggles апликацијата која сега може да чита баркодови, да чита принтан магазин и да решава судоку.

Прочитај повеќе

Google во блог пост најави дека ќе воведе неколку решенија против пиратеријата на своите сервиси. Едно од тие решенија е тргање на пиратските термини од автоматското дополнување при нивно куцање. Пример, ако вкуцате Gorillaz mp3 во Google, пребарувачот ќе ви предложи Gorillaz mp3 torrent пребарување. Сега тоа ќе биде тргнато, Google нема веќе да помогне со авто-комплетирање на термините.

Прочитај повеќе

Европската Комисија стартува истрага за дали Google Inc. ја злоупотребува својата доминантна позиција во интернет пребарувањето и маркетинг пазарот. Google се огради од обвинението велејќи дека ќе соработуваат со Комисијата за истрагата.

Прочитај повеќе