Шпанија донесе закон со кој се предвидени дополнителни давачки за агрегаторите како Google, јави Guardian. Овој данок ќе им овозможи на весниците од Шпанија да бараат месечни приходи од Google aко ги постави нивните содржини во резултатите. Медиумите го обвинуваат Google дека прави пари од нивната содржина без да мрдне со прст, додека Google вели […]

Прочитај повеќе

SEAT (Search Engine Assessment Tool) претставува PERL алатка, изработена од страна на Питер Качергински (Peter Kacherginsky), која се користи за “копање” информации и е посебно направена за потребите на сигурносните професионалци.

Алатката ги користи информациите складирани во базите на податоци на интернет пребарувачите како и уште неколку јавни ресурси, која со помош на тие информации извршува скенирање на некоја веб страна за потенцијални ранливости.

Изобилува со multi-thread, multi-database и multi-search-engine способности, со што имаме лесна навигација низ брдо информации, со цел, проценка на сигурноста на системот.

Прочитај повеќе