Веста дека Google станува Alphabet можеби го изненади ИТ светот кој не очекуваше такви драматични промени во една од најуспешните компании. Но, реорганизацијата сега звучи логично и интересна бидејќи ќе му дозволи на Google, oдносно на новиот ентитет Alphabet да внесе откачени проекти на пазарот – од очила со проширена реалност до автономни автомобили и […]

Прочитај повеќе

Веста дека Google станува Alphabet можеби го изненади ИТ светот кој не очекуваше такви драматични промени во една од најуспешните компании. Но, реорганизацијата сега звучи логично и интересна бидејќи ќе му дозволи на Google, oдносно на новиот ентитет Alphabet да внесе откачени проекти на пазарот – од очила со проширена реалност до автономни автомобили и […]

Прочитај повеќе

Две нови функции кои ги додаде Google минатата недела „find my phone“ и „send directions“ е показател за нова насока во прeбарувањето кое треба да му помогне на компјутерот да ве разбере што всушност барате и да ви помогне, наместо да ви дава резултати по случаен избор основани на клучни зборови. Ова пребарување за секој […]

Прочитај повеќе

Откако веќе ја предупреди компанијата да не го злоупотребува статусот кој го има при пребарувањето, до регулаторот стигна жалба за мобилниот оперативен систем Android, пишува New York Times. Жалбата е поднесена од Nokiа и нивниот партнер Microsoft, но и компании како Oracle, а пред сè се однесува на условите кои ги поставува Google кога се […]

Прочитај повеќе

Како што пишува на својот Inside Google блог, Google ќе направи неколку промени во алгортимот за пребарување. Имено, во текот на оваа недела, Google ќе го намали рангот на страниците кои се пријавени дека ги прекршуваат авторските права. Од компанијата овој потег го објаснуваат како „желба да им помогнат на корисниците да пронајдат полегитимни и […]

Прочитај повеќе

Microsoft претстави нов голем редизајн на својот пребарувач Bing, во обид да привлече повеќе корисници и да се спротистави на доминацијата нa Google. Новиот Bing сега има три колони. Во првата се прикажуваат стандардните резултати од пребарувањето. Или како што вели Bing, „во оваа колона ви ги прикажуваме резултатите кои ги очекувате“. Втората е нова […]

Прочитај повеќе

Интернет пребарувачите ги водат корисниците кон линкови со нелегална содржина, велат британските организации кои ја претставуваат забавната индустрија. Во документот, објавен под законот за слободен пристап до информации, се открива дека интернет пребарувачите, властите и сопствениците на авторските дела веќе една година се договараат за како да се справат со пиратеријата. Во него се вели: […]

Прочитај повеќе

Google претстави пребарување со гласи за десктоп корисниците. Со кликање на малото микрофонче само е доволно да се изговори клучниот збор и Google ќе го прикаже резултатот. Опцијата во моментов е само за англискиот јазик, од кој содржи 230 милијарди клучни зборови од претходни пребарувањa.

Прочитај повеќе

Bing ги објавија новините кога се работи за пребарувањето на мобилните уреди: m.bing.com подобро и побрзо пребарување на слики, насоки во реално време, пребарување на апликации за iPhone итн. Овие новини се достапни за Android и iOS, но не и за Windows Phone 7, кој во моментов не поддржува HTML5, па овие промени за неговите корисници ќе бидат достапни во текот на годината.

Прочитај повеќе

Facebook стана најпосетуваниот сајт во САД, надминувајќи го Google, се вели во истражувањето на Experian Hitwise. Скоро 8.93% од сите посети во САД од јануари до ноември 2010-та припаѓаат на Facebook, наспроти 7.19% посети за Google.

Прочитај повеќе

Инстант пребарувањето на Google сега е достапно за уште 18 земји, меѓу кои и соседните Бугарија, Хрватска, Грција и Србија. Тоа би можело да значи дека наскоро, можеби за месец-два, ќе има инстант пребарување и на Google.mk пребарувачот.

Прочитај повеќе

Зарем ве изненадува што два македонски пребарувачи се изгасија бидејќи 58 отсто од нас, македонските интернет корисници, воопшто не користат локални пребарувачи, туку 97 отсто од пребарувањето го правиме преку Google.com?

Прочитај повеќе