Бројот на сопственици на паметни телефони ќе продолжи да расте и во 2018 година. Ова се предведувањата на медиумската агенција Zenith. Ова значи дека важноста на мобилното рекламирање продолжува да расте и во 2018 година. Сепак како и оваа година, заситеноста на пазарот придонесува до намалување на брзината сo која паметните телефони „наоѓаат“ нови сопственици. […]

Прочитај повеќе

Три милијарди луѓе, или околу 40 отсто од светската популација ќе бидат поврзани на Интернет до крајот на 2014-та година, објави Интернационалната телекомуникациска унија на Обединетите нации. Според извештајот, две-третини од интернет корисниците се од земјите во развој, а мобилната броадбенд пенетрација достигнува 32 отсто, или 2,3 милијарди корисници глобално. Но, 60 отсто од луѓето, […]

Прочитај повеќе

Пола Македонија или 1.057.400 македонски корисници се на Интернет, покажува најновата, од јули 2010 год., статистика на Internet World Stats. Тоа е 51% интернет пенетрација, што е солидна споредено со другите балкански земји.

Прочитај повеќе

Интернет пенетрацијата во Европа е 58.4%, со отприлика 475 милиони корисници. Во остатокот од светот интернет пенетрацијата е 24 отсто. Европските земји се едни од најразвиените земји во светот, кај некои како Исланд, Норвешка, Шведска над 90 отсто од населението имаат брз интернет пристап.

Прочитај повеќе

Македонија има околу 850.000 интернет корисници, велат графиконите на Google кои земаат податоци од Светска банка. Споредено со другите балкански земји Македонија има повеќе корисници само од Албанија и Црна Гора, но секако мора да се земе в обзир и бројот на жителите на една земја.

Прочитај повеќе

Финска стана првата земја која законски им гарантира пристап до интернет со брзина од 1Мbps (мегабит во секунда) на своите граѓани без врска дали се наоѓаат во град или во некое забутано селце. Секој мора да има пристап до „автопатот на информации“.

Прочитај повеќе