Повештите сопственици на iPhone ќе можат за само 150 долари самите да го автоматизираат својот дом. Проектот на Reddit корисникот Tommit, чие видео може да го погледнете подолу, покажува како може да се направи паметен дом само со мини-компјутерот Raspberry Pi и софтверот openHAB. Останатите пари се потрошени на паметни светилки кои се управуваат со […]

Прочитај повеќе

„Интернет на нештата“ е концепт кој подразбира секој уред, секој објект, секое нешто од шоља за кафе до автомобил да биде поврзан со интернет и да комуницира меѓу себе. Звучи футуристички, но ова е неизбежен проект за кој Европската Унија постави агенда за одредување стандарди како да се развива „интернет на нештата“.

Прочитај повеќе