Германската канцеларка Ангела Меркел е против зачувување на интернет неутралноста. Наместо еднаков интернет за сите услуги дигиталната економија треба да имаат предност пред другите, вели канцеларката на Digitising Europe конеференцијата во Берлин. „Интернет кој е пријателски кон иновации е Интернет кој гарантира доверливост за специјални услуги. Овие услуги можат да се развиваат само доколку се […]

Прочитај повеќе

Претседателот на САД, Барак Обама, се вклучи во битката против „брзите линии“ од кои големите провајдери сакаат да заработат, во замена на слободниот пристап до било кој сајт. Неговиот план е Интернетот да се рекласифицирање како комунална услуга, што ќе и озможи на Федералната комисија за комуникации поригорозни закони за одржување на отворен интернет. Барањето […]

Прочитај повеќе

Mozilla, Pornhub, Kickstarter, Twitter, Netflix, Reddit, Foursquare и куп други интернет гиганти се решија да се борат против забавувањето на Интернетот. Наречен како Internet Slowdown Day, овој настан беше протест за поддршка на интернет неутралноста, и за право на секој сајт да има ист третман од провајдерите без да мора да плаќа за побрза конекција. […]

Прочитај повеќе

Претседателот на САД, Барак Обама, е против воведувањето на приоритизиран интернет сообраќај, кој можеби до крајот на годината ќе биде воведен преку брзите ленти (fast lanes) по предлог на FCC. „Едно од прашањата кое се поставува околу интернет неутралноста е дали креирате различи цени за различните креатори на содржини. Тоа е најголемото прашање овде. Имате […]

Прочитај повеќе

Google Fiber нема да наплаќа пиринг (peering), ниту ќе имплементира „брзи линии“, објави компанијата на својот блог. Во постот Google работи на техники со кои ќе го минимизира баферирањето. „Бидејќи знаеме како да стримаме видео и да прелистуваме без напор, ја дизајниравме нашата мрежа за да се минимизира бафирањето“, објаснува компанијата. Компанијата објавува и дека […]

Прочитај повеќе

Федералната агенција за комуникации на САД (FCC) со три гласа за и два против го донесе предлогот за интернет неутралност. Според предлогoт, кој има некои сличности со правилата на Европската Унија, на провајдерите ќе им биде забрането да блокираат или да забавуваат сообраќај до сајтови, но тие ќе можат да понудат на дел од компаниите […]

Прочитај повеќе

Протести на подржувачи на интернет неутралноста и реклами поставени низ Вашингтон ги пречекаа членовите на Федералната комисија за комуникација (FCC) кoja се подготвува да го даде својот конечен став по ова прашање. Додека петте члена на FCC ги разгледуваат последните мислења пред презентирањето на предлогот на јавноста, ко-основачот на Reddit, Алексис Оханиан, побара помош од […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Mozilla застана во одбрана на интернет неутралноста со петиција со која бара да се врати претходната дефиниција за провајдерите на интернет услуги со која тие беа ви групата со останатите „транспортери“. Наместо целосно враќање на старата регулатива, Mozilla предлага промени во вториот дел на Законот за комуникации на САД кој се однесува на односот […]

Прочитај повеќе

Заедно со роаминг реформите, Европскиот Парламент донесе пакет реформи со кои ја поддржи нет-неутралноста. Законот предвидува и отстранување на сите легални замки кои операторите би можеле да ги користат за да ја нарушат интернет неутралноста. Новите амандмани на предлог-законот на претседателката на Европската Комисија, Нели Крус, предложено од социјалистите, либералите, Партијата на зелените и Левиот […]

Прочитај повеќе

Aмериканскиот федералниот суд за жалби донесе одлука со која интернет-неутралноста може да биде доведена во прашање. Според одлуката на судот, отсега Verizon и останатите провајдери нема да мораат да обезбедат иста услуга за сите, пишува Washington Post. Последната одлука на судот вели дека Федералната комисија за комуникации (FCC) има право да го регулира широкопојасниот интернет, […]

Прочитај повеќе

Интернет-неутралноста е во опасност. Постои реална можност да се донесе преседан со кој корисниците, веб страни и апликациите ќе можат да бидат третирани различно на различни делови од мрежата, односно дел од нив може да бидат со поголем приоритет на сметка на другите корисници, опоменува Wired. Главен противник на неутралноста се гигантите провајдери на интернет […]

Прочитај повеќе

Европската Унија најави дека ќе држи будно око врз интернет провајдерите дали дискриминираат содржина. Според принципот на интернет неутралност, секоја веб содржина мора да еднакво достапна за секој, без привилегии и без блокирања. Новите европски телеком правила со кои ќе се гарантира неутралноста, како и поквалитетна услога и транспарентност, стапуваат на сила на 25-ти мај 2011-та.

Прочитај повеќе