Интернет неутралноста повторно е доведена во прашање… Секако ова најмногу важи за САД каде во моменов трае дискусијата за интернет неутралноста, но знаејќи го фактот дека вообичаено САД го поставува курсот и насоките за интернетот, прашањето треба да ги засега сите. Погледнете го ова видео на Нилај Пател од The Verge за новите проблеми со […]

Прочитај повеќе

Facebook и Google се приклучуваат на протестите за зачувување на интернет неутралноста. Двете компании најверојатно ќе имаат најголема „тежина“ кога протестите се во прашање. Причината за ова секако е самата посетеност која ја имаат друштвената мрежа и сите сервиси на пребарувачот. Бројот на корисници кои ќе ја видат пораката за слободен и неутрален интернет секако […]

Прочитај повеќе

Pornhub ќе им покаже на своите корисници како би можела нивната услуга да изгледа во иднина, доколку помине предлогот за укинување на неутралноста. Со ова Pornhub ќе им се приклучи на Amazon, Kickstarter и Reddit. Сервисот има над 75 милиони корисници секој ден и сите на 12 јули ќе имаат можност да видат како изгледа […]

Прочитај повеќе

Онлајн протест со кој ќе се зачува интернет неутралноста е новиот план на неколку популарни сервиси и платформи. Дел од поддржувачите се најпопуларните и најважните имиња на Интернет, забележи Washington Post. „Федералната комисија за комуникација сака да ја уништи интернет неутралноста и да им овозможи на големите провајдери да контролираат што гледаме и правиме онлајн. Ако […]

Прочитај повеќе

Џон Оливер пред три години во своето шоу Last Week Tonight објасни зошто е важна интернет неутралноста. Тогаш ги повика граѓаните на САД да го изразат своето незадоволство на страницата на FCC. Сега три години подоцна, г. Оливер повторно ги објасни причините поради кои интернет неутралноста е важна. Федералната комисија за комуникација го усложни процесот […]

Прочитај повеќе

Операторите се договорија. До 2020 сите држави во Европската унија ќе имаат брзи 5G мрежи, стои во договорот кој го потпишаа најголемите светски телеком оператори. Помеѓу брзините на 5G, и 3G или 4G речиси да нема споредба. Новиот стандард ќе биде значително побрз, но Европската унија бара резервирани фреквенции кои ќе бидат со повисок приоритет, […]

Прочитај повеќе

Европскиот парламент го изгласа Законот за интернет неутралноста притоа одбивајќи ги сите амандмани со кои се штитеше неутралноста. Поради ова интернет неутралноста во Европа е оставена на добрата волја на судовите и на провајдерите. „Денешното гласање за единствен пазар на телеком, во Европскиот Парламент е составено од прекршени ветувања, како за прекинување на роаминг тарифите […]

Прочитај повеќе

Високите телефонски сметки предизвикани од роаминг во Европа ќе бидат минато по две години. Европската унија објави дека роамингот во Европа завршува во 2017 година, а транзициониот период официјално започнува од април 2016-та. Во рамките на оваа телекомуникациска реформа, и балканските земји се здружија да го намалат роамингот. Но, за разлика од Европа на Балканот […]

Прочитај повеќе

Во нов документ од европските законодавци нема ниту збор за заштита на интернет неутралноста. Документот протече во јавноста благодарение на La Quadrature du Net, француска организација која се залага за дигитални права. Според организацијата, Европската унија „ќе ја погази интернет неутралност“ заради компромис со телекомуникациските оператори кои ќе прифатат намалени роаминг цени, одноно крај на […]

Прочитај повеќе

Откако заговорниците на интернет неутралноста ја добија битката во САД, ќе мора истата борба да ја префрлат и во Европа каде Интернетот се наоѓа во опасност. Европските законодавци најавуваат закон со кој во одредени „привлегирани“ случаи дел од интернет линиите ќе бидат побрзи од другите и по различни цени. Идејата на предлог-законот, до кој доје […]

Прочитај повеќе

Интернет неутралноста во САД нема да биде доведена во прашање. Wired во ексклузивно интервју со претседавачот на Федералната комисија за комуникација (FCC), Том Вилер, дозна дека сите провајдери на интернет услуги ќе бидат редефинирани како „транспорт“ во Title II од Законот за телекомуникации на САД. „На моите колеги им ги предлагам најстрогите мерки за интернет […]

Прочитај повеќе

Тим Бернерс-Ли ја повтори својата поддршка за интернет неутралноста. Овој пат поддршката доаѓа на гостински блог на сајтот на Европската Комисија. „Што е следно? Што ќе биде следнота голема промена на интернет? Да бидам искрен не знам. Зошто? Бидејќи кога ја дизајнирав мрежата намерно ја направив неутрален, креативен и простор за соработка, доградувајќи на отвореноста […]

Прочитај повеќе