Калифорнија изгласа закон со кој се забранува забавување и блокирање на интернет содржината. Законот се однесува и за мобилната и за домашната интернет мрежа, јави Verge. Со ова во Калифорнија ќе ја добие заштитата која целата територија на САД ја имаше до пред неколку месеци. Одлуката е донесена со гласови на сите претставници на Демократската […]

Прочитај повеќе

Претставниците на демократите во Сенатот на САД успеаја да убедат доволно републиканци за да го вратат разговорот за интернет неутралност. Со 52 гласа „за“ и 47 „против“, за враќањето на интернет неутралноста сега треба да гласа Претставничкиот дом. Тука демократите, треба да убедат 35 од своите колеги да изгласаат поддршка за враќање на претходното решение. Во поддршка […]

Прочитај повеќе

Интернет неутралноста во САД е речиси мртва, но не сосем. Повеќе федерални држави си донесоа закони со кои ја штитат интернет неутралноста на ново ниво. This tweet brought to you by #NetNeutrality, and the bill headed to my desk to protect the open internet in Washington state. Glad to see #waleg pass this important legislation. […]

Прочитај повеќе

Федералната комисија за комуникации неодамна направи промени на законот за интернет неутралност. Поради овие промени интернет провајдерите ќе имаат отворени раце за регулирање на интернет сообраќајот. Можеби оправдано, дел од Американците и креаторите на содржини од САД се сомневаат во добрите намери на провајдерите. Whopper Neutrality е кампања на Burger King со  која ланецот ресторани […]

Прочитај повеќе

Тужба поднесена од 21 јавен обвинител, тврди дека Федералната агенција за комуникација го прекршила законот. Обвинителите тврдат дека причините за одлуката се произволни и каприциозни. Дополнително, одлуката менува долготрајна определба да се запре самоволието на интернет провајдерите. Mozilla има сличен став. Компанијaта вели дека промените ќе им наштетат на идните претпримачи кои ќе мораат да […]

Прочитај повеќе

Коментари на мртви лиѓе се пронајдени на страницата на Федералната комисија за комуникација како поддршка за укинување на интернет неутралноста. Во коментарите на страницата се пронајдени коментари на неколку покојници. Еден од луѓето кои први коментираа е Морган Кнутсон, кој зaбележа дека неговата мртва мајка дала поддршка против интерент неутралноста. Нејзе и се приклучил и […]

Прочитај повеќе

Минатата недела Федералната комисија за комуникација, гласаше за укинување на одредбата која и овозможуваше регулирање на работата на интернет провајдерите. Ова засега не влијае никако на промените на законите во другите држави. Секако, постои опасност другите држави да го следат лошиот пример. Агенцијата за електронски комуникации, вели дека Македонија ја следи европската регулатива која засега […]

Прочитај повеќе

Федералната комисија за комуникација на САД (FCC) го повлече претходното решение кое и овозможуваше да одлучува за интернет сообраќајот. Гласањето заврши 3:2 во корист на провајдерите. Со овој потег комисијата се прогласи за ненадлежна и се чини дека со ова ќе започне сообраќајот во повеќе нивоа. Дополнително ова значи дека интернет провајдерот може да блокира […]

Прочитај повеќе

„Не разбирате како функционира Интернетот“, ова е пораката која Пионерите на интернет и ја испратија на Федералната комисија за комуникација. Во писмото се бара од Федералната комисија за комуникација да го откаже гласањето за предлогот. „Предологот ќе овозможи надзор на Комисијата над интернетот, без притоа да обезбеди адекватна замена која ќе ги заштити корисниците, слободниот […]

Прочитај повеќе

Контроверзниот основач на Megaupload, Ким Дотком, ќе го спасува интернетот. Г. Дотком преку Twitter предупреди дека нарушувањето на интернет неутралноста само ќе го забрза растот на неговата мрежа. Ким Дотком работи на алтернатива на интернет. MegaNet, како што ја нарекува мрежата, ќе овозможи вистинска интернет слобода, пренесува IBTimes. Мрежата е во најава за стартување уште […]

Прочитај повеќе

Facebook и Google, поддржани од илјадници стартапи, заеднички ќе се спротивстават на плановите за укинување на интернет неутралноста. Двете компании се поддржани од илјадници стартапи за заеднички да се обидат да покажат дека нарушувањето на праксата која ги створи  Facebook, Google, Netflix и Amazon е лоша идеја. „Разочарани сме од предлогот на Федераланата комисија за […]

Прочитај повеќе

Федералната комисија за комуникација (FCC) најавува бришње на одлуката на претходната администрација која овозможи регулирање на операторите. Ова ќе им овозмоижи на интернет провајдерите да го поделат интернетот на приоритетни и неприоритетни ленти. Според дел од аналитичартите ова ќе овозможи за истата услуга во иднина да се плаќа трипати повисока цена. Можеби ова и не […]

Прочитај повеќе