Maчките на Ванхојте… вака македонските медиуми ги опишуваа твитовите на европскиот медијатор Питер Ванхојте; некои во револт велејќи дека интернет мемињата се несериозни за еден дипломат, други не разбираа зошто баш мачки, но ги реобјавуваа бидејќи пораките беа важни. За г. Ванхојте, кој беше говорник на неодамнешната конференција за активизам Engage MK, саркастичните твитови се […]

Прочитај повеќе

Блејк Бостон е едно обично момче кое на 16 години се обидувало да започне своја рап група, и нормално за секој тинејџер – имал свој, малку поинаков стил на облекување. Неговата мајка која користела MySpace, еден ден го фотографирала својот син и го ставила во својот фото албум на профилот со наслов “Ma Gangsta”… До […]

Прочитај повеќе

Fejs.mk, Fail.mk, 9gag.mk, Demotivacija.mk… За помалку од една година, овие „нови“ забавни сајтови, кои ги користат интернет меми и „рејџ“ карактерите, станаа едни од најпопуларните .мк сајтови посетувани од десетици илјади корисници дневно. Иако концептуално се копија на популарни светски сајтови, тие се оригинален хит кај македонските корисници бидејќи успеваат да ја локализираат најдобрата содржина […]

Прочитај повеќе

Mачките, фејлови, цртежите од тролови кои подоцна ќе станат интернет мемиња, популарни слики користени за се и секаква шега, стануваат доста сериозен бизнис. Дел од неодамна собраниот 30 милиони долари вложен капитал Cheezburger го искористи во проширување на својата империја додавајќи го Know Your Meme за сума со седум цифри.

Прочитај повеќе

Canv.as може да се опише како сервис за генерирање интернет мемиња со цел да влијае врз интернет културата исто како што тоа го прави контроверзниот 4chan форум, првиот проект на Кристофер moot Пол.

Прочитај повеќе

Користејќи Photoshop, луѓето го хакнуваат значењето, вели Бен Ха основачот на секогаш забавните Cheezburger сајтови на Web 2.0 самитот.

Прочитај повеќе