Околу 3,2 милијарди луѓе се поврзале на интернет во 2015-та година, се вели во новиот извештај од Обединетите Нации, поточно од нивниот оддел International Telecommunication Union (ITU). Светската популација брои 7,2 милијарди луѓе, што значи дека скоро половина светот е веќе онлајн, од кои 2 милијарди се од земјите во развој, но само 89 милиони […]

Прочитај повеќе

Бројот на интернет корисници во светот за прв пат ја надмина бројката од 3 милијарди, јави агенцијата при Обединетите Нации – Меѓународна телекомуникациска унија (ITU) во извештајот за ноември 2014 година. За жал 90 отсто од неповрзаните корисници доаѓаат од најсиромашните држави и региони на кои можеби Интернет им е и најмногу потребен, без разлика […]

Прочитај повеќе

Блејк Бостон е едно обично момче кое на 16 години се обидувало да започне своја рап група, и нормално за секој тинејџер – имал свој, малку поинаков стил на облекување. Неговата мајка која користела MySpace, еден ден го фотографирала својот син и го ставила во својот фото албум на профилот со наслов “Ma Gangsta”… До […]

Прочитај повеќе

Според официјалнитo истражување за навиките и состојбата на ИТ од 2011-та година на српскиот Државен завод за статистика (.pdf), се открива дека 91,8 отсто од младите интернет корисници од 16 до 24 години возраст имаат профил на друштвените мрежи Facebook и Twitter. Вкупно, од 2,4 милиони интернет корисници од сите возрасти, 62 отсто имаат профил […]

Прочитај повеќе

Мобилната телефонија, па автомобилската индустрија се водечките индустрии кога се работи во рекламирањето со веб медиуми. Најголемо рекламирање е забележано во ланскиот април кога се потрошени 10.70% од 1.280.438  евра од бруто буџетот за рекламирање во 2010-та, покажува истражувањето на Httpool Macedonia и Ipsos Strategic Puls. Поделено според веб медиумите, дури 66.82% се забавни портали […]

Прочитај повеќе

Пола Македонија или 1.057.400 македонски корисници се на Интернет, покажува најновата, од јули 2010 год., статистика на Internet World Stats. Тоа е 51% интернет пенетрација, што е солидна споредено со другите балкански земји.

Прочитај повеќе

Македонија има околу 850.000 интернет корисници, велат графиконите на Google кои земаат податоци од Светска банка. Споредено со другите балкански земји Македонија има повеќе корисници само од Албанија и Црна Гора, но секако мора да се земе в обзир и бројот на жителите на една земја.

Прочитај повеќе