Една од поголемите причини за фрустрации во модерното доба е немање пристап до интернет. Ставање крај на проблемите со интернет конекцијата знае да биде проблематично, особено бидејќи не сте сигурни за изворот на главоболките. Complete Internet Repair 5 ви помага да ги лоцирате виновниците и на правилен начин да им удрите клоца. За остварување на таквата […]

Прочитај повеќе

Facebook го претстави новиот проект на Connectivity Lab, лабораторија која ќе се обиде да обезбеди поквалитетен Интернет насекаде. Connectivity Lab работи на Internet.org иницијативата чија цел е да го направи Интернетот достапен насекаде. Технологијата со која ќе се обидат да го направат ова се беспилотни летала. Леталата кои би се употребувале се Zephyr, авиони на […]

Прочитај повеќе

Facebook e во преговори да го купи Titan Aerospace, компанија која прави соларни беспилотни летала кои можат да летаат блиску до орбитата за цели пет години без да мора да слетаат. Преку леталата Facebook ќе испорачува интернет конекција до руралните средини без интернет пристап, вели TechCrunch. Аквизацијата, која ќе го чини Facebook околу 60 милиони […]

Прочитај повеќе

Google работи на следната генерација на интернет конекција која ќе биде 1.000 пати побрза од таа што е достапна во моментов за корисниците. „По еден гигабит, ќе имаме 10 гигабита. Па компанијата веќе работи на 10 гигабити“ изјави Патрик Пичет од Google, на конверенцијата Goldman Sachs Technology and Internet во Сан Франциско. „Поголемата брзина ќе […]

Прочитај повеќе

(Рецензијата за TP-Link Portable 3G/3.75G Wireless N рутер ќе ја најдете и на форумот на IT.com.mk каде може да се вклучите во дискусијата, да прашате и да научите нешто ново) Заборавете на проблемите и мачењето како со 1 3G USB стикче да ја поделите истата конекција на повеќе преносни компјутери, телефони и таблет компјутери. Ви го […]

Прочитај повеќе

Speedtest.net, популарен сервис за мерење на брзината и стабилноста на интернет конекцијата со меѓу 1.5 и 2 милиони тестови дневно, само што направи редизајн на својата страница и воведе неколку нови опции.

Прочитај повеќе

Во Македонија просечната интернет брзина е 5.71 Mbps, а Велес е градот со најбрзата конекција од 6.93 Mbps. Според брзината Македонија се наоѓа на 46-тото место. Ова се резултатите на NetIndex кој резултатите за Македонија ги собрал од 249.000 уникатни IP адреси кои направиле 1.883.423 тестови за брзина од Speedtest.net и Pingtest.net, а од нив 63.000 се искористени за моменталниот индекс.

Прочитај повеќе

Финска стана првата земја која законски им гарантира пристап до интернет со брзина од 1Мbps (мегабит во секунда) на своите граѓани без врска дали се наоѓаат во град или во некое забутано селце. Секој мора да има пристап до „автопатот на информации“.

Прочитај повеќе

Хонг-коншкиот City Telecom, покрај 100 Mbps услугата 600 денари, сега на своите корисници им нуди 1 гигабити во секунда брз интернет за само 199 хонк-конгшки долари односно околу 1100 денари.

Прочитај повеќе