Microsoft го повика сите сајтови кои користат TLS 1.0 и TLS 1.1 да се префрлат на повисока верзија што е можно поскоро. Компанијата најави дека во првата половина на 2020 овие технологии нема да бидат поддржани на Microsoft Edge и на Internet Explorer. Ова и не е преголем проблем со оглед на тоа дека податоците […]

Прочитај повеќе

Ако сте размислувале да го тестирате новиот прелистувач на Microsoft, Edge, и моментално се наоѓате во САД – немало подобро време од сега. Компанијата најави дека ќе ги плаќа сите корисници кои ги користат Edge и Bing како „основен“ пребарувач, јави Guardian. За жал, засега оваа можност им е достапна единствено на корисниците од САД и очигледно […]

Прочитај повеќе

Oколу 340 милиони корисници користат застарена верзија на Internet Explorer, кој е прелистувач познат по своите безбедносни пропусти. Ова е всушнот 42,5 отсто од сите уреди кои го имаат прелистувачот, вели Computer World. Но, сега конечно Microsoft конечно ја прекина поддршката за постарите верзии на IЕ. Поддршката останува единствено за Internet Explorer 11 и Edge, […]

Прочитај повеќе

Откако претстави кул кул новини на Build конференцијата, како можност за користење на Android и iOS апликации во Windows 10, покажа фантастично демо од HoloLens, Microsoft се реши и да го претстави наследникот на Internet Explorer. Името му е Edge, Microsoft Edge и е прелистувач кој ќе се појави во Windows 10. Иако Edge има […]

Прочитај повеќе

Microsoft го убива Internet Explorer, барем брендот што стана синоним за лошо изработен софтвер. Internet Explorer беше толку лош прелистувач што немаше никаква шанса да се поправи ниту со нови верзии, ниту со реклами, ниту со магии. Иако доаѓа преинсталиран на Windows, само 4 отсто од македонските корисници го користат, и си инсталираат Chrome или […]

Прочитај повеќе

Новиот прелистувач за кој се повеќе се шпекулира дека ќе дојде со Windows 10 ќе биде целосно различен од тоа што сме навикнале од Internet Explorer. Со работно име Spartan, овој прелистувач ќе има и многу други функционалности кои не доаѓаат, ниту на останатите прелистувачи. Една од нив е можност да се селектира текст од […]

Прочитај повеќе

Microsoft се реши да ja промени маскотата на својот прелистувач Internet Explorer. Ново заштитно лице на прелистувачот е Инори Аизава, симпатичната аниме хероина, која во краткото видео е персонификација на Internet Explorer. Во краткото видео Инори се бори со куп роботи кои можеби се напади врз вашиот прелистувач или можеби конкурентите прелистувачи. Конечно со Microsoft […]

Прочитај повеќе

Покрај неколкуте игнорирани предупредувања, Европската Унија го казни Microsoft кој веќе две години одбиваше да им даде опција на корисниците Windows да избираат сопствен веб прегледувач, туку со самото инсталирање на ОС-от им наложуваше да го користат Internet Explorer. The European Commission fines #Microsoft for non-compliance with browser choice commitments ow.ly/ir98H #Antitrust — European Commission(@EU_Commission) […]

Прочитај повеќе

Microsoft најверојатно ќе биде казнет од Европската Комисија за монополот на Internet Explorer до крајот на март, вели Reuters повикувајќи се на три аноними извори. „Комисијата ќе го казни Microsoft пред Велигден“, вели еден од изворите на Reuters. Казната доаѓа по долгото чекање од страна на Европската Комисија, надевајќи се дека Microsoft ќе го исполни […]

Прочитај повеќе

Новиот Internet Explorer можеби е подобар од претходниците, но како по правило речиси сите доаѓаат со безбедносни пропуст. За жал и Internet Explorer 10 не е исклучок од правилото, но овој пат пропустот е подзаборавен од претходните верзии. Microsoft разгледува безбедносен пропуст кој се повторува од IE 6, први го забелeжал Spider.io, а сериозно ја […]

Прочитај повеќе

Има нешто шармантно во најновата реклама за Internet Explorer 10 кој е достапен во Windows 8. Не затоа Microsoft е конечно искрен за квалитетот на својот веб прелистувач, ниту тоа што корисниците ќе направат се за да го исмејат прелистувачот, туку што со таа искреност всушност ве тера да го пробате новиот Internet Explorer. Интересно […]

Прочитај повеќе

Со тек на времето, слободниот софтвер се повеќе и повеќе го притиска неслободниот, а тоа може да се покаже и преку прелистувачите кои најчесто се користени од интернет корисниците. Анализата за „Неслободен прелистувач vs. слободен прелистувач“ на Unixmen го анализира односот помеѓу Internet Explorer и Safari на комерцијалната страна и Chrome и Firefox од страната […]

Прочитај повеќе