Netflix претстави нов и наједноставен „speed test“ досега. Tреба само да го отворите Fast.com, и да ја видите вашата интернет брзина. Сервисот е интересна алатка која одлично се користи на мобилен телефон, и без сомневање е еден вид провокација на Netflix кон провајдерите кои ја ограничуваат брзината на нивните видеа. Во оваа насока е и советот до […]

Прочитај повеќе

Netflix, а не интернет провајдерите, го намалуваат квалитетот на содржините, откри компанијата. Сепак ова се однесува единствено на мобилните мрежи, а од интернет телевизијата велат дека го намалуваат квалитетот на стримот за нивните корисници да не плаќаат огромни сметки. „Гледањето на два часа HD-видео e 6 GB сообраќај, ова е цел месечен сообраќај вклучен во […]

Прочитај повеќе

Истражувачи од англискиот Универзитет на Суреј успеа со 5G да постигне рекордна брзина додека ги тестирале податочните врски, јави BBC. Брзината која успеа да ја постигнат е 1 терабит во секунда што е илјадници пати побрзо од сегашната брзина! Пред премногу да се возбудите, технологијата е во рана фаза и ќе биде готова за претставување […]

Прочитај повеќе

Истражувачи од универзитетот Оксворд работат на технологија која ќе овозможи светлосен интернет пренос. Новата Li-Fi технологија ќе овозможи бежичен пренос од 100 гигабити во секунда, објави IEEE. Предавателот во експериментот е поставен на плафонот од каде треба да го испрати зракот до приемникот на компјутерот. Токму ова е најголемиот предизвик на технологијата бидејќи на излез […]

Прочитај повеќе

Просечна брзина на Интернет во минатата година порасна за 29 отсто и сега изнесува 3,6 Mbps, порастот во споредба со последниот квартал е 10 отсто. Најзабележителен е порастот на мобилниот интернет сообраќај кој за една година пораснал 80 отсто, вели Akamai во последниот State of Internet извештај. Повторно држава со најбрз интернет е Јужна Кореа […]

Прочитај повеќе

Која држава на Балканот има најбрз интернет? Сигурно не сме ние, но одговорот на тоа прашање ќе можете да го пронајдете во продолжение на текстот. Имено, станува збор за извештајот од Akamai од кој може да се види и дека брзината на интернет опаѓа ширум светот во последниве три месеци. Причината за падот сè уште […]

Прочитај повеќе

Повеќе интернет сообраќај. Побрз и побрз. Помал пинг. Ова е сон за интернет конекција на сите „хардкор“ интернет корисници кои интензивно споделуваат фајлти додека гледаат видеа на еден екран, на друг гледаат интернет телевизија, а на трет играат онлајн игри … се во исто време, без да мрдне! :P

Прочитај повеќе

Во дискусија за Chrome на Reddit, Google инженер сподели дека нивната интернет брзина е 523.95 мегабити во секунда. Ова значи дека Google има 13 пати побрз интернет од eден од најбрзите оптички понуди во Македонија од 40 Мb/s, односно 40 пати побрз од просечната интернет брзина од 13 Mb/s во Европа.

Прочитај повеќе

Во Македонија просечната интернет брзина е 5.71 Mbps, а Велес е градот со најбрзата конекција од 6.93 Mbps. Според брзината Македонија се наоѓа на 46-тото место. Ова се резултатите на NetIndex кој резултатите за Македонија ги собрал од 249.000 уникатни IP адреси кои направиле 1.883.423 тестови за брзина од Speedtest.net и Pingtest.net, а од нив 63.000 се искористени за моменталниот индекс.

Прочитај повеќе