Властите во Кина затворија речиси 15.000 граѓани за сајбер криминал со кој би можеле да ја загрозат интернет безбедноста. Станува збор за прекршоци како објавување огласи за порнографија, експлозив, оружје, коцкарници, и куп други криминали поврзани со податоци прибрани од над 66,000 страни, јави Reuters. Бројката која изгледа огромна сепак се однесува на период од […]

Прочитај повеќе

Италијански експерт за интернет безбедност има откриено грешки во серверите на Google кои можат да им овозможат на хакери да извршуваат масивни DDoS напади. Симон Катрини, тестер за инфилтрација, вработен во фирмата за безбедност AIR Sicurezza Informatica, откри дека сервери на Google им овозможуваат на хакерите да го користат веб прелистувачот како прокси за да […]

Прочитај повеќе

Facebook има свои механизми за откривање на „најмалите“ корисници кои лажат за годините на мрежата. Главната идеја на Facebook позади оваа практика е да се заштитат младите од сето негатвно влијание што може да го има нивното рано влетување во светот на друштвените мрежи, пренесува австралискиот Daily Telegraph.

Прочитај повеќе