NASA успеа да преземе видео од Интернационалната вселенска станица користејќи интернет преку моќен ласер. „Неверојатно е да се види овој прекрасен светлосен зрак како пристигнува од вселенската станица“, вели Мет Абрамсон од OPALS мисијата на NASA. Tехнологијата овозможува трансфер на податоци во вселената од 10 до 1000 пати побрз отколку со технологијата која се користи […]

Прочитај повеќе

NASA најави јавно Google+ Hangout дружење со астронаутите од Интернационалната вселенска станица на 22 февруари од 17 до 18 часот според македонско време. Астронаутите Кевин Форд, Том Маршбурн и Крис Хадфилд ќе одговараат на прашања поставени од корисниците преку видео во живо на Google+ профилот на NASA. Но, за да може да ви одговорат астронаутите, […]

Прочитај повеќе

Urthecast планира да постави HD камери на Интернационалната вселенска станица и да го стрима дневниот живот од планетата Земја, но гледан од Вселената. Стартапот планира да прикажува видео од Земјата 24 часа на ден. „Замислете си Google Earht na стероиди. Ќе имате моќност да гледате видео од политички настани во живо, економски и спортски настано […]

Прочитај повеќе

Здраво Твитерверзум. Сега од живо твитаме од Интернационалната Вселенска Станица – првиот твит од вселената, пишува @Астро_TJ, oдносно астронаутот Тимоти Кремер.

Прочитај повеќе