Игрите на табла се неизбежна иконографија кога станува збор за светското поимање на гиковите насекаде. Ако светот досега речиси целосно ја прифати оваа култура, во Македонија овој дел е оставен на ентузијазмот на Владимир Трајчевски, Самоил Петрески и Виктор Георгиев, тројцата основачи на единствената продавница за игри на табла и друштвени игри со карти „Гоблин“. […]

Прочитај повеќе

Wordbox е најновото дело на македонскиот стартап Vulpi составен од Абдулах Алиоски и Аднан Бекироски, кој развива iOS апликации со цел да го освои странските пазари, земајќи го во предвид фактот дека македонските iOS корисници сè уште не се спремни да плаќаат за апликации. WordBox е апликација за фаќање забелешки, со многу едноставен дизајн и неколку […]

Прочитај повеќе

(Интервјуто со iDerma е првично објавено од ПСМ инкубатор, кои се и организаторите на првиот Mobile AppCamp во Скопје) iDerma е ветувачки хрватски стартап кој победи на првиот Mobile AppCamp во декември. Стартапот на студентките Јосипа Мајиќ и Ана Бурица има за цел да го направи односот доктор-пациент поперсонален. Прочитајте за нивното искуство и за […]

Прочитај повеќе

Ние сме компанија за продукти, секогаш сме имале добри конкурентни, но секогаш сме биде подготвени да се бориме, вели директорот на Apple, Тим Кук, на конференцијата на AllThingsD. „Денес нема ништо различно од тоа што го правев 15 години порано. Apple од секогаш имал конкуренција на која може да се фокусира. Но нашата Северна ѕвезда […]

Прочитај повеќе

Oд тринаести до четиринаести април во Скопје ќе се одржи oтворениот хакатон ecaHack 2013 кој ќе им понуди можност на програмерите и ентузијастите да разменуваат идеи, концепти и проекти за мобилни апликации. Темата на настанот ќе бидат апликации со отворени податоци. Тоа се оние податоци кои се јавни, но затворени во институциите често во тесктуална […]

Прочитај повеќе

Со искуство од странство и парична награда од владин натпревар, Петар Котевски ќе се обиде со својата новооснована компанија Камај Медиа да го освои светскиот пазар на видео игри. Неговиот бизнис план има најголем потенцијал од 104 пријавени од 23 града, вели комисијата на натпреварот за најдобра бизнис идеја од проектот „Фабрика на бизнис идеи“. […]

Прочитај повеќе