Тешко е да се промените надворешниот физички дизајн на телефоните, можеби да најдете некоја уникатна маска, но затоа има многу лесен начин, благодарение на ТechRadar, да го промените интерфејсот на Аndroid да изгледа како тој на iPhone. Сигурно многу од фановите на Android ќе се навредат од овој текст, поголемиот дел се анти-iPhone, но смирете […]

Прочитај повеќе

Редизајнот на Gmail беше најавен уште во јули, а од денес тој дизајн станува активен. Корисниците во текот на наредниве неколку дена ќе можат да кликнат на Swtich to the new look на десниот долен агол од Gmail за да се префрлат на новиот интерфејс. Новиот Gmail ќе има комплетно редизајниран конверзациски мод за следење […]

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа ја зголеми резолуцијата на која се гледаат сликите од 720p до 960p и овозможи да се вчитуваат двапати побрзо. На Facebook се закачуваат 250 милиони слики секој ден!, правејќи го сервисот најголемиот фото сервис на Веб, и затоа Facebook сака да ги претвори сите тие слики во квалитетни галерии давајќи им слобода и […]

Прочитај повеќе

Facebook ги стартува за сите корисници најавените промени во интерфеjсот, односно, сега левото мени ќе се користи како навигација низ друштвената мрежа и фан страните. Целта на оваа промена е да се истакнат апликациите и фан страните на кои корисникот е администратор за да се користат почесто и полесно да се држи будно око над […]

Прочитај повеќе

Windows 8 ќе биде комплетно нов Windows наменет за новата генерација на уреди, вели Microsoft на својот нов блог „Развивајќи го Windows 8” во кој софтверскиот гигант ќе се обиде постепено да ги претстави промените и новините во новиот оперативен систем. „Денеска ќе започнеме отворен дијалог со тие што ќе ја тестираат верзијата пред објавување […]

Прочитај повеќе

HTC го стартува HTCdev сајтот преку кој развивачите на апликации ќе можат да се запознаат со OpenSense софтерските алатки за искористување на Sense 3D интерфејсот и Scribe пенкалото. Со Sense алатките, програмерите ќе можат да креираат повеќе апликации оптимизирани за HTC Android уреди, што значи уредите ќе бидат и позанимливи за корисниците, со повеќе кретивни […]

Прочитај повеќе

Googlе очигледно напорно работи на подобрување на Gmail услугите. Gmail апликацијата за iPhone вчера доби опција за освежување и интерфејс со висока резолуција. Google најави дека и Gmail услугата за стандардните вeб прелистувачи исто така ќе биде збогатена со нова опција. Корисниците сега ќе можат да ги прегледуваат пораките користејќи ја новата опција панел за […]

Прочитај повеќе

Излезе петнаесетата верзија од бесплатната блогерска платформа, WordPress. Станува збор за верзијата WordPress 3.2, чиј фокус е да биде побрза и полесна. Верзијата, именувана како Гершвин во чест на познатиот композитор и пијанист, за само 24 часа од пуштањето во употреба имаше 330.000 преземања. WordPress може да го симнете и на македнски од mk.wordpress.org. Како […]

Прочитај повеќе

Gmail си доби комплетно нов изглед што се наликува со Google+ дизајнoт. Новиот изајн ќе се пушта постепено во наредните месеци, но Google објави две теми, достапни од Тhemes табот во Gmail, кои ќе го прикажат новиот дизајн.

Прочитај повеќе

<Надополнето>Објавена е официјната верзија на Firefox 4. Повеќе ќе прочитате тука. </надополнување>
 
Иако се очекува новиот Firefox 4 да биде официјално претставен покасно денес, сепак финалната верзија од прелистувачот е достапен за симнување во моментов преку FTP сервер. Преку серверот ќе најдете фолдери зависно од оперативен систем, а во нив ќе најдете и верзија на македонски јазик.

Прочитај повеќе


Секоја веб базирана апликација би требало да се тестира од грешки и багови (QA – http://en.wikipedia.org/wiki/Quality_assurance) уште кога е во својата развојна фаза. Дури и откако ќе излезе финалниот продукт, после додавањето на модули и нови ажурирања и додавање на нови функционалности, апликацијата, доколку производителот ја смета за сериозна и доколку се грижи за безбедноста на истата како и за безбедноста на своите клиенти кои ја користат, би требало да извршува периодична безбедносна проценка или пенетрациско тестирање (пентест) и зацврстување на веб апликацијата.

Прочитај повеќе