Neuralink е една од компаниите кои работат на интерфејс од следната генерација помеѓу луѓето и машините. За разлика од најголем дел на истражувачи кои работат на технологија која делува остварливо, најавата од оваа компанија не е ваква. Наместо стандардните глас, тастатура, контролер и слично Neuralink работи на директна врска од мозокот до машините. За оваа […]

Прочитај повеќе

Неодaмна Илон Маск повика на пронаоѓање на поефикасен начин на комуникација помеѓу луѓето и машините. Тогаш отиде и чекор понатаму и објасни дека: „Луѓето или ќе станат киборзи или ќе бидат нерелевантни“. Сега г. Маск инвестира во стартапот Neuralink кој работи токму на оваа технологија. Нејасно е дали г. Маск инвестираше во компанијата пo споменатата изјава […]

Прочитај повеќе

Baxter е индустриски робот, но за разлика од многу роботи Baxter комуницира со својот оператор. Со своите две раце Baxter ги разделува различните предмети. Боите одат во една корпа, а жицата во друга. Потврдата за добро завршената работа го расположува и насмевка се појавува на неговото дигитално лице, a коментар за грешка го засрамува. Baxter е првиот […]

Прочитај повеќе

„Некој мора да го направи ова. Ако никој не го направи ова, тогаш мислам дека јас треба да го направам“, вели Илон Маск, директорот на SpaceX и Tesla Motors, за креирање на пософистициран интерфејс помеѓу луѓето и машините. Г. Маск веќе има решенија предвид; станува збор за нанотехнологија која ја развива група хемичари и инжинери, […]

Прочитај повеќе

Фантастичните филмови и и технологијата се во своевидна симбиоза, смета креаторот на корисничките интерфејси за Minority Report и Iron Man, Џон Андеркофлер. „Во времето на оригиналниот Star Trek, немаше свест помеѓи инженерите, технолошките компании, дека требаше тоа да се направи, да се донесат премети кои беа функционални во филмовите и да се рекреираат во вистинскиот […]

Прочитај повеќе

Пред една година Facebook ја осмисли иднината за изгледод на News Feed. Сепак по една година се откажуваат и се враќаат кон стартиот изглед. Причина за ова е незадоволството на корисниците кои никогаш не се навикнаа на новиот изглед, но и поради тоа што никогаш не успеа да стане персонализиран весник. Новoстите отсега ќе доаѓаат […]

Прочитај повеќе

Google и Samsung најверојатно ќе изнајдат прифатливо решение околу расправијата меѓу нив која започна со Galaxy Slate таблет компјутерот. Проблемите се пред поради изгледот на корисничкиот интерфејс, Magazine UX, кој не му се допаѓа на Google. Сега најавите се дека јужнокорејската компанија размислува целосно да се откаже oд интерфејсот, јавуваат извори на Re/code. Magazine UX […]

Прочитај повеќе

Вака изгледа преку „стаклото“, вели Google во своето ново видео во кое го покажа интефејсот на нивниот проект Google Glass. Се работи за футуристичките наочари со екран, проширена реалност и гласовно пребарување кои според Google ќе ни го револуционизира погледот врз светот. Google уште пред година дена ги покажа овие неверојатни наочари, но освен тоа […]

Прочитај повеќе

Дали Facebook ни претстави нов приказ на албумите и фотографиите или се работи само за еден обичен тест за нешто што треба да го очекуваме во блиска иднина? Од Facebook сѐ уште немаат ништо објавено за оваа промена која ја забележавме утрово. Како ќе изгледа новиот приказ на фотографиите кај корисниците и Facebook страниците можете […]

Прочитај повеќе

Facebook постепено го стартува новиот интерфејс на пораките, кој сега е редизајниран и наликува многу на имејл интерфејс. Новиот интерфејс е поделен на два дела, пишува Facebook, со најновите пораки на левата страта, а разговорите на десна. Додадени се и фотографии и емотикони, и има опција за пребарување на пораките според корисничкото име или клучен […]

Прочитај повеќе

Facebook тестира нов интерфејс за преглед на фотографии каде фотографијата ќе биде поставена лево, позади неа има црна позадина, а коментарите, копчето Like и рекламите ќе бидат поставени од десната страна. Доколку ви изгледа препознатливо е бидејќи ваков интерфејс има Google+. Не се работи за сличен интерфејс, туку за ист. Еве како изгледа фотографија на […]

Прочитај повеќе

Google ќе им постави услов на производителите да ја вклучат темата Holo во сите идни Android уреди кои ќе работат на новата верзија Ice Cream Sandwich. Производителите не мора да ја користат темата на уредите, но ќе мора да ја имаат додадено за избор. Програмерите ќе можат да направат апликацијата да бара да се користи […]

Прочитај повеќе