Google пронајде начин за монетизација на вештачката интелигенција. DeepMind сега е задолжен за пронаоѓање на начин за намалување на потрошувачката на електрична енергија во податочните центри на компанијата, пренесува Recode. Дури и да не пронајде друг начин за монетизација оптимизирањето на сметките за електрична енергија се доволна причина за славје. Компанијата има навистина многу вакви […]

Прочитај повеќе

Што е social entrepreneur? И како овие професионалци можат да го направат општеството подобро место за живеење? Разговараме со Јакоб Детеринг од Social Impact Award Europe и Марија Матовска од Mladiinfo.eu за разликите помеѓу традиционалните претприемачи кои се мотивирани од пари; и социјалните претприемачи кои сакаат да направат иновативни промени во општеството. Јакоб ja посети […]

Прочитај повеќе

European Business Awards ги претстави најдобрите 100 компании, меѓу кои се најдоа и две хрватски компании кои се натпреваруваат за приматот на најиновативна компанија, како и една српска, една бугарска и неколку грчки компании кои се натпреваруваат во некоја од 11-та категории. За жал, македонските претставници не успеаја да влезат во следната фаза. Финалисти од […]

Прочитај повеќе

Microsoft продолжува со наоѓање начини за примена на нивниот нов проект HoloLens во реалниот живот. Во ова видео, во соработка со Volvo, е презентирана потенцијалната употреба на HoloLens при купување на автомобил во следните неколку години.

Прочитај повеќе

Електричните автомобили веќе не се ништо ново, па затоа по последните иновации во полето на автомобилизмот, треба да очекуваме и доста нови нешта во авијацијата и летањето, т.е. општо транспортот. Една од таквите новости кои се стреми да стане достапна за сите е летањето со JetPack…

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) објави Предлог-национална краткорочна ИКТ Стратегија за 2016-2017 година во која ги наведе проблемите со кои се соочува македонската ИТ сцената; споредбите со другите држави, и предложените решенија со кои локалните ИТ компании и стартапи ќе можат да останат во чекор со конкуренцијата од останатите држави. До сега од […]

Прочитај повеќе

Tesla Motors, Xiaomi и Illumina ја предводат листата на најпаметните компании на MIT Technology Review. Освен иновативност за да се појават на листата компаниите треба да имаат и бизнис модел кој е практичен и амбициозен. Првото место на листата Tesla Motors овој пат не им го должи на електричните автомобили. Батериите PowerWall и намерата за […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Varkey Gems ја објави листата на 50-те најдобри едукатори од светот, меѓу кои се најде и Весела Богдановиќ, учителка која 12 години работи во основното училиште „Коцо Рацин“ од селото Ивањевци, Битолско, пишува Радио МОФ. Г-ѓа. Богдановиќ се најде на престижната листа бидејќи e креативна во користењето на иновативни методи и технологии во својата […]

Прочитај повеќе

Google, Bloomberg, Xiaomi и Dropbox се меѓу 50-те најиновативни компании во светот, според Fast Company. Креирањето на ваква листа секако не е едноставно, па дури и изборот на критериуми поради кои ќе се најдат компаниите на листата е проблем. Критериумите за влез на листата се интересни, а на прво место се наоѓа извонредноста која се […]

Прочитај повеќе

Како една од водечките иновативни компании на Google му е важно да ги вработи само најспособните и креативни умови. Токму затоа интернет гигантот при интервјуата за работа поставува едни од најлудите и најоткачените прашања. Логичките проблеми на прв поглед се откачени, но тоа што вработува е секако креативниот одговор.

Прочитај повеќе

Веб видеото го движи светкиот феномен “Иновација забрзана од масите“, вели Крис Андерсон, кураторот на TED конференцијата во својот говор „Како веб видеото ја води глобалната иновативност“.

Прочитај повеќе