Со реупотреба на водата од дождот Европа може да заштеди 6 милијарди литри вода годишно. Идејата на братот и сестричката Даниел и Лара Крон од Германија може навистина да придонесе да се заштедат милијарди вода годишно. Всушност, наместо да ги бришеме капките вода од дождот кој се собира на ветробранското стакло, зошто не би ги […]

Прочитај повеќе

Дроновите сè почесто се користат како помошна алатка за земјоделците. Грег Кнутсен е еколог кој својата струка ја замени со аеро-инженер за да им помогне на земјоделците, јави Motherboard. Вообичаено дроновите доаѓаат со камера, но г. Кнутсен на своите летала, поставува и куп други сензори. Така леталата можат да мерат и влажност, температура или присуство на […]

Прочитај повеќе

TEK Robotic Mobilization Device е замена за инвалидската количка која треба да го олесни животот на инвалидите. Уредот овозможува исправено стоење и со тоа поедноставува и овозможува полесно функционирање што не е вообичен случај при користење на вакви колички. Количката автоматски доаѓа кога ќе биде повикана и што е најважно овозможува поголема независност.

Прочитај повеќе

Независно дали сте софтверски инженер, страстен гејмер или сајбер криминалец едно е сигурно, кога ќе надвладее гладот сите бараат спас во кујната. Но, што доколку сакате модерна, „технолошко-поткована“ и исклучително практична кујна? Српската компанија Dsignedby мора да се запрашале токму ова, затоа што нивната Kitch’T кујна се стреми да ги задоволи сите кулинарски аспирации без […]

Прочитај повеќе

Новиот патент на Samsung претставува нов модел на телефон кој се преклопува. За разлика од досегашните вакви уреди новиот патент на Samsung претставува телефон кој доаѓа со екран на целата површина. Ова значи дека форматот на екранот може да биде многу подолг и потенок. Компанијата поодамна најави дека ќе започне да користи OLED екрани кои […]

Прочитај повеќе

Watly е стартап кој сака да биде најголем соларен компјутер во светот. Знаеме дека струјата, водата и интернетот се столбовите на денешната цивилизација од 21-иот век, како што вели креаторот на Watly, Марко Атсиани, но тие основни потребни не се достапни секаде подеднакво. Oва е инфраструктурна солуција која може да помогне на многу луѓе низ […]

Прочитај повеќе

Ракети спакувани во ранец се победници на локалниот NASA Space App Challenge 2016, кој беше организиран од NewMan’s Business Accelerator. На хакатонот учествуваа 120 учесници во локации во Скопје, Битола, Тетови и Охрид кои 48 часа работеа на предизвиците на NASA, создавајќи решенија кои ќе го подобрат животот во Земјата и ќе помогнат со истражувањата […]

Прочитај повеќе

Четвртиот NASA Space Apps Challenge e закажан од 22 до 24 април, а сите заинтересирани тимови имаат време до 17 април да се пријават за учество на хакатонот. Скопје, Битола, Охрид и Тетово се локациите на кои македонските учесници ќе имаат вистински предизвик пред себе. Предизвикот е да се креираат иновативни решенија во рок од […]

Прочитај повеќе

На сите четири AllWeb конференции за дигитален маркетинг видовме и чувме фантастични говорници, можеби и по некој лош панел со македонски агенции. Но, еден говорник може да се одвои од сите други. Се работи за презентацијата на Пол Пападимитроу кој четириесетина минути држеше динамичен говор за иновативноста и како треба да бидеме свесни дека технологијата […]

Прочитај повеќе

(„Производ на денот“ е серијал текстови од македонскиот стартап Brainster кој гради заедница на едукатори да го модернизираaт образованието. Ако ви се допадна овој пост, посетете го блогот на Brainster. Ако ја поддржувате оваа иницијатива споделете со пријателите) Во свет во кој изобилуваат најразлични камери и селфи стапчиња, се чини дека нема потреба од уште […]

Прочитај повеќе

Кога ја развиваме технологија мора тоа да го правиме одговорно, и да ги имаме во предвит последиците и за останaтите кои нема да можат да си ја дозволат оваа технологија, вели Џон Госиер во својот TED говор. Г. Госиер е претприемач и инвеститор кој помеѓу другото, работеше и на развој на апликации кои им овозможуваат […]

Прочитај повеќе

PopTech е настан кој се одржува во Камдејн, Мејн, а по својата замисла е многу сличен на TED. Организиран е пред речиси 20 години од Боб Меткалф, Џон Скали и нивни истомисленици. Слично како и TED, темите кои на почетокот беа исклучиво за технолошкот развој, се проширија на уметности, култура, социјална инивација, но и прашања […]

Прочитај повеќе