Во текот на минатата недела пишувавме кои алтернативи ги имаме на добро познатиот софтвер за кој се плаќа огромна сума, а листата која беше составена ги опфаќаше неколкуте апликации кои најчесто се користат. Инспириран и од дискусијата која се разви на форумот на темата „Linux како примарен оперативен систем“ и големиот број на коментари дека […]

Прочитај повеќе

Вчера пишавме текст за одлични бесплатни алтернативи на неколку софтвери од Microsoft, а денес ќе продолжиме со слободниот софтвер, но овој пат со алтернативи за комплетот алатки на Adobe. Најкористената алатка на Adobe е софтверот за манипулација на фотографии Photoshop, и само оваа алатка може да чини над 600 долари, а сакате да го купите […]

Прочитај повеќе

Возбудливо и интересно. Вака Томче Делев го објаснува развивањето на Android апликации. Негови апликации се Везилка, игра со зборови и Share Later, апликација која чека телефонот да се поврзе на Wi-Fi за да сподели податоци со цел да ги намали интернет трошоците. Двете симнати меѓу 1.000 и 5.000 пати, додека сега тазе објавената едукативна игра за препознавање знамиња на земји, FlagSpotting е симната меѓу 100-500 пати. Томче е и еден од основачите на Teknuvalo.mk, .мк сервис за прашања и одговори за се што е програмерско.

Прочитај повеќе