Американското Федералното истражно биро (FBI) истржува 11 физички напади врз интернет инфраструктурата во Калифорнија. Нападнатата инфраструктура е во регионот на Сан Франциско, а првите напади се забележани од пред една година, јави USA Today. Нападите се едноставни, но за нив е потребен соодветен алат, кој овозможува отстранување на заштитата на каблите пред да бидат исечени […]

Прочитај повеќе

За да ја зголеми безбедноста и да се заштити од најчесто употребуваните напади Skype реши да ги замени P2P „супернодовите“, односно корисничките машини кои функционираа како точки во мрежата, со Linux машини кои сега се хостирани од Microsoft и Skype. Безбедносниот експерт Костја Кортчиски вели дека замената е завршена пред два месеци, а главно се однесува […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации претстави софтвер кој ќе ги собира сите податоци за подземните и надземните телекомуникациски водови и инфраструктури од сите оператори во Македонија. Софтверот за електронски регитар наскоро ќе биде достапен на веб страната на АЕК. „Изработивме софтвер за електронски регистар за јавни телекомуникациски мрежи и инфраструктура бидејќи сметаме дека граѓаните на Македонија […]

Прочитај повеќе

Хакерите сакаат да си го нахранат егото и затоа им е интересно да имаат контрола врз системите на градовите, вели заменик-директорот на американското Федерално биро за истрага (FBI), Мајкл Велч, на неодамнешна безбедносна конференција во Лондон. Според него, имало три напади врз три системи кои водат со градовите. Тој не наведе кои се тие напади […]

Прочитај повеќе

Во последно време се почесто го слушаме изразот cloud computing, најчесто поврзан со технологии на иднината. Но, што всушност е cloud computing?

Прочитај повеќе

Поправи.мк e нов македонски веб сервис каде можат да се пријавуваат проблеми со инфраструктурата на градови, и со тоа да им се помогне на општините да ги лоцираат и решат истите.

Прочитај повеќе