Новата Влада е речиси извесна. Се чини дека преостанато прашање во моментов е единствено кои и колку партии ќе влезат во владата. Предлог за Министер за информатичко општество е Дамјан Манчевски од СДСМ. Седницата за носење на новата Влада се очекува да започне во вторник. ИТ програмата на идната Влада секако не е најинтересниот дел […]

Прочитај повеќе

„Слобода и приватност на Интернет“ е темата на единаесеттата меѓународна конференција е-Општество.мк, која е закажана за 10 декември во Holiday Inn, Скопје. Дел од темите кои ќе бидат опфатени оваа година на конференцијата се човековите права како основа на современото општество; приватност на Интернет; слобода на изразување; најдобрите практики во едукацијата за човекови права; алатки […]

Прочитај повеќе

Програмата за е-жителство на Естонија е толку популарна, што ги надмина сите предвидувања, а бројот на е-жители е дури трипати поголем отколку што се предвидуваше. Статистиката која ја сподели Motherboard, вели дека Естонија сега има 6.000 пријави за е-жителство кои доаѓаат од 118 држави. Посакуваната бројка за 2015 година е 2.000, но очигледно интересот за […]

Прочитај повеќе

Иво Ивановски се повлекува од функцијата на министер за информатичко општество и администрација. Г. Ивановски го водеше министерството осум години, откако во 2006-та беше именуван како министер без ресор одговорен за ИТ општеството, за потоа да стане министер во 2008-ма година кога се формираше Министерството за информатичко општество, подоцна и за администрација. Тој ќе го […]

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) објави Предлог-национална краткорочна ИКТ Стратегија за 2016-2017 година во која ги наведе проблемите со кои се соочува македонската ИТ сцената; споредбите со другите држави, и предложените решенија со кои локалните ИТ компании и стартапи ќе можат да останат во чекор со конкуренцијата од останатите држави. До сега од […]

Прочитај повеќе

Малата Естонија, која со 1.3 милиони жители е најверојатна најуспешната држава во Европа кога е во прашање јавни е-услуги, отвори апликации за „виртуелно државјанство“. Со апликациите луѓето кои не се државјани на Естонија можат да се пријават за ова прво-во-светот „виртуелно државјанство“ со кое ќе добијат пристап до електронските услуги кои ги нуди земјата. Услугата […]

Прочитај повеќе

Mакедонија е во друштво на Русија, Ел Салвадор, Казакстан и Арменија на листата на десетте најподобрени земји од 2012-та година, според извештајот за Глобалната информациска технологија за 2015-та година (.pdf) на Светскиот економски форум. Само Словенија на 37-мо место од балканските земји има подобар рејтинг, додека Хрватска и Црна Гора се на 54-то, односно 56-то […]

Прочитај повеќе

Прогресот на Македонија кон членство во ЕУ се наоѓа во „безизлезна положба“. Вака Европската Комисија го отвори својот нов извештај за Македонија, обвинувајќи ги властите дека не сакаат да ги прифатат препораките и реформите. Но, ако судството, граѓанските слободи и другите сфери се вистински проблем, тоа што е добро е што во делот за  „Информатичкото општество и […]

Прочитај повеќе

ИТ министерот Иво Ивановски вели дека на Светскиот самит за информатичко општество во Женева, Македонија е оценета од страна на Обединетите Нации како една од најдобрите земји во светот кога станува збор за развој на широкопојасен интернет, високиот степен на застапеност и новата генерација на мобилни мрежи. Оваа е голема пофалба за „информатичкото општество“ како […]

Прочитај повеќе

Иако Македонија е спремна уште од 2008-ма година (според изјавите на МИОА), сепак поради економската криза PayPal ќе дојде во првиот квартал на 2012-та, вели министерот за информатичка технологија Иво Ивановски во интервју за Кајгана. „Последниот официјален допис што го добивме од ПејПал е дека во првиот квартал на 2012 Македонија ќе биде вклучена во […]

Прочитај повеќе

Наспроти промовирањето на Македонија како информатичко општество, воведувањето биометриски систем на идентификација и постоењето на стотици сајтови на министерствата, владините агенции и на низа други државни институции, обичниот граѓанин сé уште не може на едноставен начин онлајн да добие информација од нив, пишува Бисерка Велковска-Блажева.

Прочитај повеќе

Според македонскиот претседател Иванов инвестирањето во информатичките технологии и нивно интегрирање во секојдневието ќе овозможи демократско и инклузивно општество.

Прочитај повеќе