Facebook и YouTube ги предводат друштвените медиуми како главен извор на информации, вели Pew Research Center во интересна анализа за како новите медиуми ги променуваат вестите – од начинот на како ги конзумираме до вклучување во публиката во дистрибуција на информацијата. Како што традиционалните медиуми преминуваат во дигитални, така друштвените медиуми стануваат се позначаен фактор […]

Прочитај повеќе

Twitter го претстави Newsrooms сајтот кој има водичи за новинари кои сакаат да ја користат друштвената мрежа за истражување и барање на вести и приказни.

Прочитај повеќе

Благодарение на виралното информирање на македонските друштвени мрежи се откри дека 22-годишниот Мартин Нешковски е претепан до смрт од припадник на специјални сили на полицијата во неделата вечер. Гневните граѓани со помош на мрежите организираа протести против полициската бруталност.

Прочитај повеќе

Наспроти промовирањето на Македонија како информатичко општество, воведувањето биометриски систем на идентификација и постоењето на стотици сајтови на министерствата, владините агенции и на низа други државни институции, обичниот граѓанин сé уште не може на едноставен начин онлајн да добие информација од нив, пишува Бисерка Велковска-Блажева.

Прочитај повеќе

Имате веб сајт и имате мејл. Па што? Присуството на интернет не е ништо споредено со интерактивноста и комуникацијата со потенцијалните клиенти преку друштвените мрежи и споделувањето информации.

Прочитај повеќе

Google News добија редизајн фокусиран на персонализирање на веститите. Неколкуте промени ги опфаќаат одбирање на кои категориите од вестите да ви се листаат. Пример, ако сте заинтересирани само за бизнис и спорт, тогаш ги одбирате тие категории и ви се листаат само такви вести. Има и опција да си додадете ваша категорија.

Прочитај повеќе

Сето знаење може да се пресмета. Oва е размислувањето на Стивен Фолфрам, основач на Wolfram|Alpha и Matematica, кој во својата презентација на TED конференцијата објаснува дека за да се дојде до човечкото знаење и информација мора да се пресметува (computе), односно знаењето треба да може да се пребарува и користи.

Прочитај повеќе

Smarter Planet тимот на IBM кој работи на концепти како секојдневните нешта да бидат вмрежани и да се воспостави комуникација меѓу нештата, објавија видео во кое ги објаснуваат интернет на нештата и систем на систем концептите.

Прочитај повеќе

Четири од пет луѓето ширум светот веруваат дека пристап до интернет е основно човеково право, покажа анкетата на Светкиост сервис на BBC кои прашаа околу 27.000 луѓе од 26 земји. 79 отсто, или 21.330 луѓе, велат дека интернетот им дал поголема слобода, поголемиот дел имаат позитивно мислење за интернет кој им го променил животот, додека девет од десет испитаници рекле дека е одлично место за учење.

Прочитај повеќе

Неколку македонски медиуми објавија заедничко јавно писмо со кое ги опоменуваат сите веб портали и радио станици во Македонија да не преземаат нивна оригинална содржина. Еве што се вели во писмото: „На средбата одржана на 24.12.2009 присутните претставници од долупотпишаните медиуми ја утврдија штетата која произлегува од неавторизираното и неконтролираното преземање на информации од овие […]

Прочитај повеќе

You Tube објави конкурс за граѓанско новинарство, бараат видео вест направена од обичните луѓе. Видео прилогот треба да биде за некоја личност од вашата заедница, маало, друштво кој мислите дека е посебна и „светот треба да знае за него/неа“ како што вели Стив Гроу, кој ги води вестите на YouTube.Тој додава дека „од почнувањето на YouTube ИЛЈАДНИЦИ видеа направени од ОБИЧНИ луѓе раскажаа приказни и осветлија многу ситуации на начин кој не беше возможен ПОРАНО„.

Прочитај повеќе