„Дизајн е процес кој ја менува постоечката ситуација, во посакувана“, оваа дефиниција неодамна ја сподели легендарниот дизајнер Милтон Глејзер. Оваа недела студентите на насоката Индустриски дизајн од Машинскиот факулет ќе се обидат и да го потврдат ова. Факулетот организира изложба под името „Дизајнирање на еволуцијата“ на која ќе бидат претставени дела дизајнирани на факултетот последниве […]

Прочитај повеќе

Ајв е исто толку влијателен во Apple како легендарниот директор Стив Џобс, вели Чарли Роуз во најавата на интервјуто со главниот дизајнер на iOS и iPhone, Џони Ајв, и индустрискиот дизајнер Марк Њесон. Двајцата дизајнери во интервјуто зборуваа за дизајнирање на убави објекти и нивната соработка на 40 објекти што беа понудени на неодамнешна аукција […]

Прочитај повеќе

Кристиjан Ларсен направи дизајнерски концепт за Android уред наречен Flip Phone, во облик на триаголник, кој има 3 екрани на допир кои се флексибилни и кои можат да се поврзат меѓу себе. Концептот е дојден од идејата дека паметните телефони се многу повеќе од само телефон, тогаш зошто да не го прошириме тоа искуство кое во моментот е врзано со еден мал екран. Додадете три флексибилни екрани и имате опција да стартувате различни апликации на секој од нив, или да ги поврзете да читате текст, или да ги споите да биде телефон.

Прочитај повеќе

Драган Тренчевски е дизајнер на интересната е-ролна, или eRoll. Идејата е да се извлекува екранот на допир и со него да се читаат книги и списанија, во секој случај полесен уред за носење од таблет PC-jaта. Сега за сега е само идеја, но Драган се надева дека eRoll ќе може да се реализира. Еве што вели 22-годишниот студент по индустриски дизајн за својата идеја:

Прочитај повеќе

Lamborghini Madura на Славче Таневски може да стане дизајнoт за првиот хибриден Lamborgini кој е најавен во 2016 година. Славче е студент по транспортен дизајн на Факултетот за дизајн во Минхен, Германија. Првиот проект кој го работел таму бил спонзориран од Lamborghini. За проектот студентите имале задача да дизајнираат суперавтомобил кој ќе вози 300 километри […]

Прочитај повеќе

“Индустриски Дизајн, македонски талент wooooow!!!“, ова е наслов на темата отворена на форумот на IТ.com.mk откако некои наши членови ја забележаа галеријата на Aпостол Тноковски на Deviant Art, друштвена мрежа за фотографија и графички дизајн. Aпостол Тноковски има 26 години и моментално ги привршува студиите по графички дизајн на факултетот за Арт и дизајн на […]

Прочитај повеќе