Google објави дека тест периодот за mobile-first индексирањето е готов и готови се да започнат со имплементирање. Што значи ова? Досега за индексирање и рангирање системот ја користеше десктоп верзијата на страницата. По промените ова ќе се прави за мобилните верзии на страниците. Ова ќе овозможи на сѐ поголемиот број на корисници кои пристапуваат од […]

Прочитај повеќе

Битката помеѓу дигиталните пирати и издавачите на филмови трае, и се чини дека никогаш не била пожестока. Во оваа жестина издавaчите понекогаш знаат да се посрамотат самите себе… Така Warner Bros направи превид и побара од Google да го отстрани нивниот сајт од резултатите кои се јавуваат во пребарувачот, јави TorrentFreak. Издавачите редовно испорачуваат до Google […]

Прочитај повеќе

Кога ви посакавме добредојде на v5 на IT.com.mk IT.mk, ви најавивме еден вид на веб платформа, наместо класичен портал со вести и форум. Идејата за IT.mk да стане платформа ја имаме од самите почетоци, уште од далечната 2007 година кога ИТ беше само форум. Можеби пазарот тогаш не беше подготвен за нашата голема идеја, но веруваме дека […]

Прочитај повеќе

Google најави дека ќе го освежи својот алгоритам за индексирање на веб страници со цел да се прикажуваат што понови резултати. Ова е една од поголемите промени на алгоритамот за индексирање на Google, Caffeine, и ќе влијае на 35 отсто од пребарувањата, подобро одредувајќи кога да бидат прикажани важни навремени резултати, а кога не. Според […]

Прочитај повеќе

Facebook стартуваше веб страна за објаснување на „инстант персонализацијата“ на други веб сајтови преку друштвената мрежа, најверојатно да објасни како личните Facebook информации завршуваат на надворешни сајтови.

Прочитај повеќе

Caffeine нуди 50 отсто посвежи резултати од интернет пребарувањето од претходниот индекс, вели Google додавајќи дека „дали се работи за вести, блог или форум пост сега ќе најдете линкови до релевантна содржина многу побргу откако ќе е објавено.“

Прочитај повеќе

Преку 50.000 сајтови ги имплементираа новите друштвени плагини на Facebook за само една недела откако беа најавени на f8 конференцијата, oбјави Facebook.

Прочитај повеќе