Кога ви посакавме добредојде на v5 на IT.com.mk IT.mk, ви најавивме еден вид на веб платформа, наместо класичен портал со вести и форум. Идејата за IT.mk да стане платформа ја имаме од самите почетоци, уште од далечната 2007 година кога ИТ беше само форум. Можеби пазарот тогаш не беше подготвен за нашата голема идеја, но веруваме дека […]

Прочитај повеќе

Најлоша оценка, 2.7 меѓу 1 како непостоечи и 7 комплетно развиено, оди за „способност за иновација“ во бизнис секторот во Македонија, иако за бизнисите се расположени за нови веб сервиси, бидејќи „влијанието на ИКТ на нови сервиси и продукти“ е оценето со 4.3, се вели во Извештајот за глобалната информатичка-технологија на Светскиот економски форум.

Прочитај повеќе

IndexTank објавија нов интерфејс за развивање на апликации, кој им овозможува на програмерите да додадат пребарување на нивните апликации или да градат енџини за пребарување со множества од податоци кои се достапни на интернет. API-то на IndexTank дефинира методи за менаџирање на индекси (креирање и бришење), оперирање со индексите (додавање и бришење документи, функции и сл.), извршува пребарувања и сл.

Прочитај повеќе