Neuralink минатата недела претстави прототип импланти кои ги тестира во свињи. Напредокот во имплантите го претстави Илон Маск, кој беше и „водител“ на презентациите. Neuralink, по Tesla и Space X, е трета компанија чиј фронтмен е г. Маск. „Гледате здрава и среќна свиња, малку срамежлива, но очигледно полна со енергија, и со убав живот, го […]

Прочитај повеќе

Томислав Миленковиќ и неговите колеги од Швајцарскиот институт за технологија развиваат технологија која ќе им помогне на луѓето со повреди на ‘рбетниот столб. Прекинот на нервите е една од причините за парализа, а г. Миленковиќ и неговиот тим започнаа со тестови на мајмуни, јави Nature. Првите резултати се охрабрувачки, а тимот на два парализирани резус […]

Прочитај повеќе

Последен тренд меѓу биохакерите е инсталирањето на LED диоди под кожа, кои ќе бидат своевидна имитација на осветлувањето кое го прават животните во природата. Новите модифицирани чипови се наводно безбедни за инсталирање во луѓе, што им дава можност на биохакерите да ја постигнат својата цел – да се претворат во идните луѓе, своевидни киборзи. Имплантот […]

Прочитај повеќе