Уште во далечната 2005 година пишував за наметнувањето на софтвер од определен производител за да може софтверот за плати да работи (ФПИОМ може ли да ми подариш 60 евра + ДДВ?), а во февруари 2010 год. се навративме на темата преку ЦРМ (Централен регистар на Македонија = Комплетна зависност од еден понудувач). Во врска со […]

Прочитај повеќе

Според извештајот на Европската Комисија за Македонија, земјава има добар напредок на полето на електронските комуникации и информатичките технологии. Во извештајот стои дека најевидентен напредок има во полето на јавните онлајн сервиси за чиј развој одговорно е Министерството за информатичко општество и администрација. Исто така доставени се амандмани за Законот за електронска трговија, според кои […]

Прочитај повеќе

Потребно е да се смени начинот како ќе се презентираат новите ИКТ технологии, велат од Лан Фест конференцијата која е најавена за 20 до 22 мај 2011-та година во спортската сала Борис Трајковски. Конференцијата ќе опфати исложувања, предавања, натпревари и голем дигитален фестивал со можност на 500 LAN повржани корисници.

Прочитај повеќе

Од 00.00 оваа вечер (со мало задоцнување) започна гласањето за IT.com.mk Награди 2010. Објавени се сите кандидати кои се најдоа во Листата на номинирани и кои беа пријавени во првиот циклус од Наградите, кој траеше од 1-ви ноември до 10-ти декември. Пријавени се повеќе од 220 кандидати во 3 #mkwin и 1 #mkfail категории, од […]

Прочитај повеќе

Целта ни е да креираме единствен дигитален пазар, поголема онлајн доверба и брз интернет за сите, вели еврокомесарката за информатичка технологија Нели Крус во интервју за Silicon Republic, коментирајќи ја европската Дигитална Агенда која доколку Македонија стане ЕУ кандидат (и член) ќе мора да ја следи. „Ние ги зацртавме процесите кои креираат единствен дигитален пазар, […]

Прочитај повеќе

Кражба на идентитетот, несоодветни содржини, верска и национална омраза, сексуална злоупотреба се дел од опасностите на кои можат да наидат помладите интернет корисници.

Прочитај повеќе

Секое домаќинство мора да има широкопојасен интернет по пристојна цена до 2013 година, со конечна цел 100% од европските домаќинства да имаат брз интернет до 2020 година и да бидат едуцирани да се вклучи во дигиталното општество, пишува во резолуцијата за развој на 2015.еu дигиталната агенда. Освен интернет дома, ЕУ сака 75% од мобилните телефони да имаат 3G интернет до 2015 година.

Прочитај повеќе

Бидејќи во Македонија има "негативен тренд на користење се повеќе англиски зборови од информатичката технологија во секојдневната комуникација", Министерството за информатичко општество реши да ја исправи таа грешка и објави поимник на македонски зборови од областа на ИТ.

Прочитај повеќе

Во вторник 23 часот источно-централно време во САД, 5 часот наутро среда во Македонија, Барак Обама беше изгласан за претседател на САД. Светот го одбележа денот како историски. Прв пат црнец влезе во Белата куќа. Првпат на телевизија се презентираше холограм технологијата. Прв пат интернетот одигра главна улога во изборите кои целиот свет ги пратеше скоро 2 години.

Прочитај повеќе

IT.mk редакција

во ИТ.МК

Jавната дебата е еден од основните принципи на отворената влада и доброто владеење, пишува на ePolicy.mk, сајт за јавна дебата на интернет. Сајтот се уште е во бета фаза, но се најавува дека на „секоја секција од документот ќе можат да вршат интеракција на два начина – преку коментирање на генерално (општо) ниво, но и преку еден вид на насочена амандманска расправа“.

Моментално на сајтот може да се најдат информации само за Бродбенд (широкопојасен интернет). Има и опција за дополнување, односно давање предлози за содржината. Се уште немаме конкретна идеја како ќе работат тие предлози. Бидејќи се работи за јавна дебата сигурно предлозите ќе играат голема улога во овој сајт.

Прочитај повеќе

Брз интернет е пасош до информатичко општествo и е важен фактор за економски развој – рече Вивиан Ридинг комесар за Информатичко општество и медиуми на Европската Унија, за проектот на ЕУ за брз интернет пристап за сите европејци, вклучувајќи ги и руралните средини, до 2010 година.

Прочитај повеќе

Во Декември, 2006 година, Владата го избра М-р Иво Ивановски за министер без ресор задолжен за развој на информатичкото општество во Македонија. Иво, кој е роден во Битола, има дипломирано на американскиот универзитет Охајо Стејт во 2000 година, а својата магистратура во насоката хардверски инжинеринг ја стекнал во 2003 година.

Прочитај повеќе