Несомнено е дека коронавирусот COVID-19 има огромно влијание врз случувањата во светот. Неодамна имавме текст за како светските компании се справуваат со пандемијата. Очекувано најголем дел од вас беше позаинтересиран како со епидемијата се справуваат локалните компании. Во серија од повеќе текстови ќе се обидеме да презентираме што прават најголем дел од ИТ компаниите кои […]

Прочитај повеќе

Hacktoberfest е настан кој има за цел да го слави софтверот со отворен код. Средбата ќе се одржи во јавна соба со почеток од 18:30 на 25 октомври, среда. Организацијата на настанот е на Adeva и GSIX, со поддршка oд GitHub и Digital Ocean. Својата пасија за отворен код со присутните ќе ја споделат локалните ентузијасти: […]

Прочитај повеќе

Најголем дел од добрите идеи доаѓаат од потреба. Слична е и приказната со сервисот DataReportive, кој беше интерен дел од Najdidom.mk. Сега неговите креатори, Игор Стаматовски и Игор Попов од него направија самостоен сервис, кој ќе им помогне на многу корисници. DataReportive овозможува креирање на метрики и извештаи директно од SQL базите на податоци. Сервисот […]

Прочитај повеќе

НајдиДом.мк е нов македонски агрегатор за наедвижности. Основачи на НајдиДом се Игор Стаматовски и Игор Попов, односно основачите на iborn.net и NabiWorks. Главната поволност која ја нуди Најди Дом е олеснување на пронаоѓањето недвижности, а во моментов сервисот ги агрегира огласите од Reklama5, Pazar3, Vrapce и Novpazar. Како и сите останати агрегатори, најголема предност на […]

Прочитај повеќе

Закажан е трет TEDxSkopje со фантастична тема. Оваа година ќе се дискутира за идејата да се поврзат сите електронски уреди на интернет и да комуницираат меѓу себе, што сега е познато како Интернет на нештата (IoT). Веќе се најавени и три говорници, интересно двајца се со исто име – Игор Стаматовски од Khal и Игор […]

Прочитај повеќе

Мozilla и официјално ja претстави македонската верзија на оперативниот систем Firefox OS. Презентацијата доаѓа откако во февруари Mozilla најави дека оперативниот систем доаѓа и во Македонија, заедно со телефоните Alcatel Onetouch Fire C и можеби Alcatel Onetouch Fire E. Со првите слики за изгледот на телефонот, доаѓа и покана за хакатон кој го организира македонската […]

Прочитај повеќе

Стартуваше „КИКА“ хаклабот во Скопје организиран од Слободен Софтвер Македонија. „КИКА“ е Информации. Култура. Автономија. и е долгогодишна идеја за технолошки автономна зона во која ќе се занимаваме со технологијата и нејзиниот пресек со културата, новите медиуми и општеството, пишва на блогот на Сподели Знаење.

Прочитај повеќе