Microsoft заедно со Windows 8.1 го претстави и Internet Explorer 11. Прелистувачот е направен првенствено за работа со екраните на допир. Кога е станува збор за команди со допир, прелистувачот доаѓа со низа предности во однос на претходниците. Процесирањето на зум, вртење, поминување преку екранот и слични гестикулации, ќе ги прави графичкиот процесор. Ова не […]

Прочитај повеќе

Мicrosoft го објави првиот преглед на платформата на Internet Explorer 10, иако 9-ката беше објавена само пред месец дена. Најверојатно бидејќи IE 9 беше изграден од почеток, им дозволи на Microsoft полесно и побрзо да го надградуваат прелистувачот кој и покрај „револуционерниот“ редизајн пак е далеку зад новите Chrome 10 и Firefox 4 според популарноста и функционалноста.

Прочитај повеќе

Иако официјално натпреварувачите кои требаа да ги предизвикаат прелистувачите не се појавија на натпреварот, правилата си се правила, и Google Chrome и Mozilla Firefox се прогласени за непобедени на Pwn2own. Ова е трет пат по ред Google Chrome да не биде компромитиран на Pwn2own, а првпат за Mozilla Firefox.

Прочитај повеќе

Microsoft најави дека новиот Internet Explorer 9 ќе има заштита против следење на корисничката активност на веб сајтовите. Заштитата, која ќе се појави со новиот IE9, ќе им овозможи на корисниците да одлучат кои сајтови и сервиси da пристапат до нивните информации.

Прочитај повеќе

Microsoft ja пушти за симнување бета верзијата на Internet Explorer 9. Од новиот прелистувач се очекува не само да ја задржи, туку и продолжи IE доминацијата на пазарот на прелистувачи каде Firefox и Chrome стануваат сериозни играчи. Во последниве три години користењето на IE забележува пад од 90 до сегашниве 60 отсто. Покрај конкуренцијата дополнителна грижа за IE е и европската забрана да се дистрибуира IE со инсталација на Windows, односно корисникот сега при инсталацијата ќе има избор од неколку прелистувачи.

Прочитај повеќе

ZDNet објави слика и пост од новиот интерфејс на Internet Explorer 9 превземени од рускиот сајт на Microsoft пред истите да бидат одстранети. Од сликата се гледа дека IE 9, како и сите модерни прелистувачи, има интересен и едноставен дизајн со кој се остава повеќе простор за веб страната, прелистувачот има само навигациски бар и помалку копчиња.

Прочитај повеќе

Првата верзија на Internet Explorer дебитираше на 16 август, далечната 1995 и по кратко време го грабна поголемиот дел од пазарот на прелистувачи кој го има и ден денес. Internet Explorer е најкористениот прелистувач во светот со над 56 отсто. Но, како што може да се види од табелата на StatCounter, во последниве две години IE добива се поголема конкуренција во Firefox, Chrome, Opera и Safari.

Прочитај повеќе

Според „State of the Internet" извештајот на Mozilla, нивниот Firefox сега држи 30 отсто од пазарот на интернет прелистувачи односно над 350 милиони корисници го користат Firefox. Oва е сериознo искачување на Firefox на пазарот на прелистувачи, бидејќи долго време стоеше на 25% далеку оставајќи ги зад себе Chrome, Safari, Opera, но и далеку зад Internet Explorer кој е доминантен на пазарот.

Прочитај повеќе