Microsoft претстави ново видео кое покажува како компанијата замислува технологијата да напредува, и како би изгледала во наредните десет години. Оваа замисла на Microsoft се базира на трендовите кои нивните инжинери и истражувачи ги гледаат во софтверите, уредите, екраните, сензорите, процесорите и интелигентните системи. Во видеото можат да се видат навистина интересни концепти кои многу […]

Прочитај повеќе

Ford го претстави својот нов прототип Ford Evos, автомобил чија премиера треба да биде на овогодинешниот саем за автомобили во Франкфурт. Ford Evos e седан на хибриден погон кој ќе биде постојано приклучен на Интернет. Ford Evos моментално е само концепт бидејќи голем дел од технологијата која ќе ја содржи и футуристичките опции кои ќе […]

Прочитај повеќе

WVIL (Wireless Viewfinder Interchangeable Lens) е интересен концепт, идеја на дизајн компанијата Artefact. Идејата е да се искористат можностите на паметниот телефон за едитирање и споделување на фотографии и да му се додаде објектив кој ќе го контролира зумирањето и фокусирањето. Всушност објективот може безжично да се управува преку уредот, што овозможува да се сликате самите себе додека го контролирате објективот преку екранот на допир.

Прочитај повеќе

Ако имате 300 пријатели на Facebook или друга друштвена мрежа, 30 од нив ќе бидат роботи, вели компанијата за ИТ анализа Gartner во својот нов извештај за предвидувања на идни трендови во информатичката технологија.

Прочитај повеќе

Проблемот со кој Вебот (WWW) моментално се соочува е непостоењето на механизам за едноставно и ефикасно конзумирање на релевантни вести, информации и податоци од огромниот број на информации кои се присутни на Вебот и чиј број секојдневно расте. Начинот на кој Google ни ги нуди релевантните резултати од пребарувањата не може да го одржи темпото со растечкиот број на страни и податоци на Интернет.

Прочитај повеќе

Google Ventures, одделот за инвестиции на гигантот, за својата една година постоење објави веб сајт со информации за инвестициите. Интересно една од инвестициите е Recorded Future пребарувачот кој е кратко објаснет дека го анализира пребарувањето и може да ја предвиди иднината.

Прочитај повеќе

„Интернет на нештата“ е концепт кој подразбира секој уред, секој објект, секое нешто од шоља за кафе до автомобил да биде поврзан со интернет и да комуницира меѓу себе. Звучи футуристички, но ова е неизбежен проект за кој Европската Унија постави агенда за одредување стандарди како да се развива „интернет на нештата“.

Прочитај повеќе

 
„Дигитална (хипер)реалност: домашен робокап“ е можеби малку хаотично и застрашувачко видео, но е доста интересно видео кое ги рагледува сите секојдневни аспекти каде можеме да ја вклучиме дигиталната реалност која се почесто и почесто се појавува меѓу нас.

Прочитај повеќе

“Индустриски Дизајн, македонски талент wooooow!!!“, ова е наслов на темата отворена на форумот на IТ.com.mk откако некои наши членови ја забележаа галеријата на Aпостол Тноковски на Deviant Art, друштвена мрежа за фотографија и графички дизајн. Aпостол Тноковски има 26 години и моментално ги привршува студиите по графички дизајн на факултетот за Арт и дизајн на […]

Прочитај повеќе