Технологијата ја менува работата и работните позиции кои се потребни. Стив Хатфилд од Deloitte говори на оваа тема на самитот на Singularity. Најголем дел од предвидувањата не се новост, но дел од поентите се многу интересни.

Прочитај повеќе

Џон Хегел има 35 години искуство како консултатнт, автор, говорник и претприемач. Г. Хагел смета дека сите работни позиции кои се засноваат на рутина ќе бидат заменети со машини. Ова ќе креира можност да бидат автоматизирани куп работни позиции кои денес постојат. Од превозници, до грижа за корисници и преведувачи, никој не е безбеден од […]

Прочитај повеќе

Се сеќавате кога изборот на музика, сликање и општо уметност, не беше високо на листата на препорачани професии. Во иднина ова може да биде потполно променето, барем ако му веруваме на Џек Ма. „Сметам дека треба да ги учиме нашите деца: спорт, музика, сликање, уметност, за да бидеме сигурни дека луѓето се поинакви од машините. […]

Прочитај повеќе

Професорите кои во своите предавања користат традиционални методи може да бидат заменети со видео, вели професорот Рет Алан за Wired . Најголемата промена и напредок во образованието доаѓа од интернетот. Ако некогаш беше тешко, па и невозможно да се пронајдат некои од предавањата, благодарение на интернетот, достапно е речиси сè што ни е потребно. Токму интернет […]

Прочитај повеќе

Претседателот на такси услугата Lyft, Џон Зимер, смета дека е дојдено време превозот да биде услуга, а купувањето на автомобили да престане.  Главната причина за ова е неискористеноста на возилата. Просечниот автомобил во текот на денот се користи 4 отсто од времето; останатите 96 отсто од денот е паркиран. „Следниот пат кога ќе излезете на улица повнимателно […]

Прочитај повеќе

Роботите дефинитивно ќе ни ги украдат работните места. Но, тие ќе отворат нови позиции кои сега не постојат, вели Џ. П. Гаундер, аналитичар на Forrester, за Wired. Она што е евидентно е дека најпрво ќе бидат заменети професиите за кои не се потребни вештини за извршување, а ниту е потребно некакво посебно образование. Можеби најдобар […]

Прочитај повеќе

Њујорчанецот Отис Џонсон е еден од ретките луѓе кои успеале да патуваат напред во времето. По 44 години поминати во затвор поради обид за убиство на полицаец, 69-годишниот г. Џонсон сега е на слобода, но светот не е истиот како што го оставил. Всушност, за него, светот е како некој футуристички филм. Паметни телефони, Bluetooth […]

Прочитај повеќе

Каде ако не во Јапонија, може да очекуваме да бидат презентирани најлудите и најфутуристичките возила. Дел од возилата презентирани на Tokyo Motor Show се концепт, некои наскоро ќе се појават на патиштата, а некои концепти се сеуште неостварливи, додека пак некои се потполно луди. Еве дел од моделите… …повеќе модели може да видите на The Verge.

Прочитај повеќе

„Интернет на се“ има потенцијал за огромен напредок и развој во годините пред нас. Според анализата на Cisco, „Интернетот на се“ има потенцијал чија вредност се проценува на 19 билиони долари, а до 2020 година се проценува дека комбинирано ќе бидат поврзани 50 милијарди уреди и луѓе. Од 19 билиони евра само 5 отпаѓаат на […]

Прочитај повеќе

Периодот пред новогодишните празници е време во кое IBM вообичаено ја презентира својата „5 во 5“ листа. На oваа листа се наоѓаат пет предвидувања за кои IBM вели дека ќе бидат реалност во следните пет години. Напредокот во овие технологии ќе биде забрзан од „Cloud“ услугите и персонализацијата. Во следните пет години напредокот на учењето […]

Прочитај повеќе

Нормално производител на стаклени екрани највеќе од се би посакувал иднина исполнета со типот на продукти што тие го продаваат. Во овој случај се работи за создавачите на Gorilla стаклото. Gorilla стаклата веќе се користат во некои од производите на Apple, Dell, Nokia, Motorola, Acer и овозможуваат цврсто, отпорно на гребнатини, но и флексибилно стакло, […]

Прочитај повеќе

Autonomo е нов концепт за следната генерација на автомобили, развиен од студентот Чарлс Ратрај, студент по дизајн од Мелбурн, Австралија кој својата инспирација за овој проект ја добил откако пет години живеел во Лос Анџелес и постојано имал проблеми со метеж во сообраќајот. Autonomo е автомобил за едно лице, опремен со сензори за препознавање на […]

Прочитај повеќе