Еден најпопуларните производители на слушалки NEC работи на технологија за утврдување на идентитетот преку слушалките. Начинот на кој технологијата ќе функционира е пуштање на звук и ослушување како резонира звукот во увото. Ова е биометриски податок кој може да се користи како алтернатива на отпечаток на прст или скенер на очи, вели BBC. За потребите […]

Прочитај повеќе

Само две пробивања се доволни за хаос во интернет порнографијата, вели софверскиот инжинер Брет Томас. Се што е потребно е злонамерна група или поединец да дојде до логовите од само еден од сајтовите кои го препознаваат името на корисникот, пример преку Facebook, и логовите од некој од порно сајтовите. Ова не е шега ако се […]

Прочитај повеќе

Сите ваши лајкови на фан страните на Facebook откриваат дел од вашата личност, тие ја откриваат вашата сексуалност, политичката определеност и дури и интелигенцијата, велат истражувачите од Универзитетот Кембриџ кои користеа алгоритам за да го предвидат идентитетот на корисниците на друштвената на мрежа. Истражувањето кое е објавено во журналот PNAS, е направено со 58.000 волутери […]

Прочитај повеќе

Доколку ги отворите правилата на Facebook, ќе прочитате дека „Facebook е друштвена мрежа каде што луѓето се поврзуваат користејќи ги своите вистински имиња“. Со секое користење на друго име, вие го прекршувате тоа правила и Facebook сака да ве спречи во тоа. Со оглед на тоа дека брои скоро милијарда корисници, тешко е самите да […]

Прочитај повеќе

Во изминативе две години видовме куп протести, инциденти и јавни прекршување на човековите права. Сите тие видеа ги видовме првин на YouTube, па потоа на телевизиските вести. Сфаќајќи дека се првото (и најлесното) место каде може да се закачи таков видео материјал, често сниман од мобилни телефони, YouTube се реши да понуди опција која ќе […]

Прочитај повеќе

Сите ние имаме повеќе идентитети, тоа не е ненормално, тоа е дел од нас, вели основачот на Canv.as и контроверзниот форум 4chan, Кристофер moot Пол, кој на Web 2.0 Summit им се спротистави на Facebook и Google затоа што форсираат еден веб идентитет наместо да им го дозволат право на анонимност на корисниците. Google на […]

Прочитај повеќе

Интересен податок е дека Дирекцијата за заштита на личните податоци има директен контакт со службеник од Facebook посветен за проблеми со граѓаните и корисници на мрежата. Ова е потребно бидејќи скоро секој ден во последниве шест месеци Дирекцијата добива поплаки заради мрежата, но не сите се конкретни барања за превземање нешто, вели Елена Стојановска од ДЗЛП.

Прочитај повеќе