PopTech е настан кој се одржува во Камдејн, Мејн, а по својата замисла е многу сличен на TED. Организиран е пред речиси 20 години од Боб Меткалф, Џон Скали и нивни истомисленици. Слично како и TED, темите кои на почетокот беа исклучиво за технолошкот развој, се проширија на уметности, култура, социјална инивација, но и прашања […]

Прочитај повеќе

На 24-26-ти јуни се одржува првиот Startup Weekend во Скопје. Интересниот концепт на настанот е да се соберат 50 креативци кои ќе споделат своја идеја за стартап бизнис, ќе бидат одберени најдобрите потенцијални идеи и ќе се креираат тимови водени од истакнати ментори кои ќе започнат свој стартап бизнис.

Прочитај повеќе

Валентин е ден на заљубените нели, со тоа и ден за давање подароци на својата подобра половина. По повод празникот It.com.mk се прошета низ ГТЦ и низ веб во потрага по интересни гик уреди со цел да ви инспирираме идеја за подароци.

Прочитај повеќе

Кога ИТ професионалците размислуваат за создавањето на еден стартап бизнис, скоро секогаш паѓаат во замката да размислуваат од страната на програмерскиот код со кој ќе дојдат до реализирање на замислената идеја, и тоа станува нивна најголема пречка. Ако веднаш седнеме и почнеме да кодираме замислувајќи милиони, тоа најверојатно нема да не однесе никаде. Влегувањето во ваков потфат неподготвени може да ве чини многу.

Прочитај повеќе

Кристиjан Ларсен направи дизајнерски концепт за Android уред наречен Flip Phone, во облик на триаголник, кој има 3 екрани на допир кои се флексибилни и кои можат да се поврзат меѓу себе. Концептот е дојден од идејата дека паметните телефони се многу повеќе од само телефон, тогаш зошто да не го прошириме тоа искуство кое во моментот е врзано со еден мал екран. Додадете три флексибилни екрани и имате опција да стартувате различни апликации на секој од нив, или да ги поврзете да читате текст, или да ги споите да биде телефон.

Прочитај повеќе

Сите млади, креативни и иновативни луѓе до 35 години ќе можат да приложат свој бизнис план за било каква идеја, вклучувајќи и ИТ идеи за апликации, веб сервиси и стартапи, по што ќе имаат шанса да добијат дел од 21.000 евра вредниот награден фонд, на Националниот натпревар за бизнис план.

Прочитај повеќе

Идеи кои вредат да се споделат е мотото на инспиративната TED конференција, настан кој наскоро може да го видиме и во Скопје. Иницијативата за локален TED настан стартуваше пред некој месец, а неодамна беше одобрена и лиценцата за TEDxSkopje со што идеја се приближи поблиску кон реализиран настан каде истакнати личности од Македонија ќе го споделат своето искуство и знаење.

Прочитај повеќе

Драган Тренчевски е дизајнер на интересната е-ролна, или eRoll. Идејата е да се извлекува екранот на допир и со него да се читаат книги и списанија, во секој случај полесен уред за носење од таблет PC-jaта. Сега за сега е само идеја, но Драган се надева дека eRoll ќе може да се реализира. Еве што вели 22-годишниот студент по индустриски дизајн за својата идеја:

Прочитај повеќе

Денешен стартап може да биде утрешниот Google или Facebook. Подолу се неколку стартап компании и сервиси од две натпреварувања, ТechCrunch Distrup и Startup 2010.

Прочитај повеќе

Foursquare, друштвената мрежа за споделување информации, станува интересна не само за македонските корисници туку и за македонските локални бизниси.

Прочитај повеќе

Алек Броунштајн со неверојатно креативен идеја играјќи се со егото на врвните креативни директори од Њујорк успеа да дојде до работа од соништата во маркетинг агенцијата Young & Rubicam.

Прочитај повеќе

ИТ гуруто Тим О’Рајли во кратко YouTube видео на Web 2.0 Expo го објаснува Интернет оперативниот систем, концепт со кој тој го објаснува „cloud computing” и насоката кон која се движат ИТ гигантите, и со тоа интернетот.

Прочитај повеќе