Неизлегувањето на нов Apple Watch ја намали продажбата на паметни часовници за речиси третина. Најголем пад имаа Apple со 55 отсто намалена продажба, а иако речиси сите останати производители забележуваат пораст во продажбата, не можат да го поместат пазарот, покажува анализата на IDC. Вкупната продажба досега во 2016 година е 3,5 милиони продадени уреди, намалување […]

Прочитај повеќе

Apple успеа да испорача 11,6 милиони часовници минатата година, но не успеа да ги надмине Fitbit и Xiaomi кои се поуспешни кога се паметните преносни уреди во прашање. Лани вкупно се испорачани 78 милиони преносни уреди, се вели во извештај на аналитичарите IDC. Она што е можеби и поинтересно е дека три од првите пет […]

Прочитај повеќе

За прв пат во една календарска години се продадени над милијарда паметни телефони, вели извештајот на IDC. Во 2013 година се продадени 1.004 милиони паметни телефони што е пораст од 38,4 отсто во однос на 2012. Причина за зголемувањето на продадени телефоно е поради поевтините модели кои се купуваат во пазарите во развој како Кина […]

Прочитај повеќе

Оперативниот систем на Google го освои глобалниот мобилен пазар, со сега над 81 отсто учинок, односно 211,6 милиони испорачани Android телефони во третиот квартал. Конкурентниот iOS имаше мал пад на 12,9 отсто со испорачани 33,8 милиони уреди, а по него следат Windows Phone со 3,6 отсто и BlackBerry со 0,6 отсто. Иако се забележува заситеност […]

Прочитај повеќе

За првпат паметните телефони се продаваат повеќе од стандардните мобилни телефони. Паметните уреди имат 51,7 отсто удел од вкупната продажба, вели IDC. Вкупно се произведени 420 милиони мобилни телефони (пораст од 4 отсто од лани), од кои 216,2 милиони се паметни телефони испорачани во првиот квартал на 2013-та година. Ова е пораст од неверојатни 41,6 […]

Прочитај повеќе

Продажбата на iPad ќе се спушти на 46% учество на глобалниот пазар за таблет компјутери во 2013, бидејќи ќе бидат заменети за се поголемата армија Android уреди, јавува Reuters повикувајќи се на анализата на IDC. Анализите покажуваат дека оваа година за прв пат Android таблет компутерите со 49 отсто од пазарот, ќе го преземат водечкото место […]

Прочитај повеќе

Се чини дека се помоќните лаптопи и се поатрактивните таблет компјутери можат да го заменат персоналниот компјутер. Според компанијата за истражување на информатичката технологија Gartner, пратките на персонални компјутери во 2011 и 2012 ќе пораснат за 3,8 oтсто во 2011, и 10,9 отсто во 2012. Истата компанија претходно имаше предвидување во кое стоеше дека пратките […]

Прочитај повеќе

Македонскиот ИТ пазар забележал пад за 12.9 отсто со годишна вредност од 143.20 милиони долари во 2010-та, се вели во извештајот на IDC. Според аналитичарите, македонската економија се оправува од глобалната економска криза што значи дека се очекува враќање на ИТ пазарот во 2011-та. IDC предвидува дека ИТ потрошувачката ќе има пораст од 7.6%, и […]

Прочитај повеќе

Тоа што се предпоставува дека Symbian ќе падне до 0,2% во 2015-та не е воопшто изненадувачко бидејќи Nokia веќе најави дека од 2012 нема да произведува Symbian телефони, но според истражувањето на IDC се претпоставува дека Windows Phone 7 ќе завземе дури 20.9% од вкупниот пазар. Ова можеби звучи малку нереални од сегашнава гледна точка, земајќи в обзир дека Windows Phone е нова платформа со мал удел во пазарот и со малку апликации. Сигурно дека на Windows Phone 7 му помага тоа што Microsoft е во партнерство со Nokia, но сеуште нема некои многу поволни услови за толку стабилен раст.

Прочитај повеќе