Aгенцијата која е одговорна за имињата на интернет, ICANN, предложи план со кој контролата на Интернетот која ја има САД ќе биде намалена и ќе биде во рацете на меѓународната заедница. Документот детално ја објаснува организацијата и начинот на контрола со функциите на интернет, домените и IP-адресите. За менаџмент со имињата на домените ќе биде […]

Прочитај повеќе

Агенцијата во чија надлежност се веб адресите е загрижена и започнува истрага околу превисоката цена на .sucks доменот. ICANN започнува истрага со Vox Populi кој ги имаат правата за продажба на овие имиња откако излегоа детали за превисоки цени. Генеричкиот домен се уште не е пуштен во продажба, но во тек е ексклузивна препродажба на […]

Прочитај повеќе

Интерентoт е конторолиран од 14 луѓе кои чуваат 7 тајни клучеви, пишува Guardian. Не станува збор за вовед во некаква фантастична приказна, туку за членови на ICANN кои се одговорни за доделување на нумерички интернет адреси и нивно поврзување со веб адресите кои ги запишуваме во прелистувачите. Пример, наместо да пишувате 74.125.239.135 секојпат кога сакате […]

Прочитај повеќе

Македонија е една од ретките земји, покрај Русиja, Бугарија и Србија, која ќе има домен на кирилица. Така, на пример, наместо да пишувате „kirilica.mk“, наскоро ќе може да отворите сајт со внесување на „кирилица.мкд“. Идејата со кириличните домени, кои беа одобрени од ICAAN уште пред две години, е да им обезбеди на корисниците полесно да […]

Прочитај повеќе

САД ќе се откажe од својата улога во надзор на веб адресите и домените кои се основен дел од Интернет мрежата и до 2015 година ќе ја предадат оваа одговорност на меѓународна група која ќе биде оформена во 2015-та, јави американскиот оддел за телекомуникација и информациска администрација (NTIA). Од почетоците на Интернет, root zone фајловите […]

Прочитај повеќе

Новите предлози за веб домени беа критикувани од Government Advisory Committee, јавува BBC. Пратени се над 250 забелешки од  панелот составен од 50 земји кои се однесуваат на општоста, навредливоста и преобемната покриеност на новите генеричките домени. Во забелешките се наведени примери за несоодветни суфикси побарани за специфичните топ-левел домени како .wtf, .sucks, .casino, .charity и други, бидејќи се […]

Прочитај повеќе

ICANN ја откри листата на апликации за новите генерички домени кои беа одобрени на почетокот на годината. На листата може да се видат најразновидни суфикси на домени, некои очекувани како .bmw, .bbc, .google или .microsoft, а некои возбудливи како .ninja, .sucks или .rip. ICANN, организација задолжена за бројките и имињата на интернет, вели дека примиле […]

Прочитај повеќе

ICANN го затвори аплицирањето за нови топ-левел домени. ICANN резултатите ќе ги објави за две недели, а Google објави листа за кои имиња тие аплицираа. Како што објави Винт Церф, татко на интернетот и интернет евангелист во Google, компанијата аплицирала за .google, .docs, .youtube и .lol домени. Генерички топ-левел домените (gTLDs) како овие, наскоро ќе […]

Прочитај повеќе

Организацијата одговорна за имињата и бројките на интернет адресите, ICANN, дозволи нови топ-левел домени кои можат да имаат специфични имиња како .cocacola, .itcommk, .eco, .bank, .wine, .makedonija, .pepsi, .audi итн. „Светот на .com, .gov, .org и други топ-левел домени наскоро ќе биде продолжен да вклучи секакви зборови од многу различни јазици. За прв пат, генеричкиот […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за доделување имиња и броеви, ICANN ја продолжи листата на генеричните топ-левел домен имиња (gTLD), што една од најголемите промени во системот на имиња на интернет домени (DNS) по 26 години од стартување на .com доменот, и е „почеток на новото доба на Интернетот“.

Прочитај повеќе

Интернационалното тело одговорно за интернет домените, ICANN, официјално, после долгогодишна дискусија, го одобри .xxx top-level доменот да се користи за сајтови со порнографска содржина.

Прочитај повеќе

Петер Сунде, еден од основачите на контроверзниот Pirate bay, повика да се направи нов Domain Name System бидејќи американската влада поднесе барање до ICANN да ги тргне домените на сајтовите кои ги нарушуваат авторските права, како неодамнешната акција која изгаси 82 торент сајтови.

Прочитај повеќе