IBM изработи чип со кој ќе биде многу полесно да се испраќаат податоци, будејќи чипот емитира светлина наместо досегашната пракса на примена на електрични сигнали, јавува BBC. Новиот чип ќе овозможи за прв пат податоците помеѓу процесорите во серверите да се разменуваат директно по пат на светлосни сигнали. Ова ќе овозможи побрз пренос на овие податоци, […]

Прочитај повеќе

IBM најави апликација со проширена реалност која ќе им го олесни купувањето на заинтересираните посетители во продавниците. Продуктот, кој е дело на развојниот тим на IBM од Хаифа, Израел, ќе ги спојува информациите за продуктите и сликите кои вие ги гледате. Софистицираниот софтвер на IBM ќе ја анализира сликата од камерата и откако ќе утврди за […]

Прочитај повеќе

ИТ и телеком компаниите се меѓу највредните брендови во светот, покажува најновиот извештај на BrandZ и Millward Brown Optimor (.pdf). Apple, IBM, Google, Мicrosoft, AT&T, Verizon, China Mobile се меѓу десетте највредни брендови во светот. Само McDonalds, Coca-Cola и Marlboro, компании кои се занимааваат со друга дејност, не технологија, се меѓу топ 10-те на листата […]

Прочитај повеќе

Во следните пет години IBM во соработка со Холандскиот институт за радио астрономија ќе работи на дизајнирање на „супер компјутер“ кој ќе се користи за анализирање на податоците  кои ќе ги генерира  SKA. SKA (square kilometer array) е супер модерен радио телескоп кој се уште е во изработка, а се очекува да биде завршен до […]

Прочитај повеќе

International Business Machines, или попозната како IBM, го надмина технолошкиот гигант Microsoft во пазарна вредност за прв пат од 1996 година. Со ова IBM е втората по вредност технолошка компанија во светот, веднаш зад Apple, а четврта по големина компанија во светот. Вредноста на IBM моментално се проценува на 214 милијарди долари, додека Microsoft е […]

Прочитај повеќе

Според Канцеларијата за патенти и авторски права на Соединетите Американски Држави, Google повторно откупиja над 1.000 патенти од IBM.  Овој потег е уште еден обид на Google да обезбеди што посигурна позиција за Android против тужби за прекршување на патенти. Зделката помеѓу IBM и Google беше потврдена од Џим Просер, гласноговорник на Google, меѓутоа ниту […]

Прочитај повеќе

IBM произведува компјутери повеќе од 65 години, a денес разви силиконски микрочипови кои го имитираат работењето на мозокот и се присопособуваат како одговор на новите информации кои ги добиваат. Овој развиток претставува важен чекор во креирањето на когнитивно пресметување, кое им овозможува на компјутерите да извршуваат умствени активности, како што е учење или препознавање. Овој […]

Прочитај повеќе

Пред 30 години, на 12 август 1981, IBM го претстави моделот 5150, првиот персонален компјутер кој подоцна ќе стане стандард и ќе ја започне PC револуцијата. Во честа на 5150, HP, кој сега е водач во продажбана на персонални компјутери објави инфографик за Големите момементи во PC историјата. Инфографикот не само што е интересен бидејќи […]

Прочитај повеќе

Пред 100 години, во 1911-та, три мали компании се споија да станат Computing-Tabulating-Recording Company, или тоа што подоцна стана International Business Machines или IBM. Тогаш правеа машини за пишување и часовници за фабрики, а денес роботи кои разбираат прашања и кои со леснотии ги победуваат луѓето.

Прочитај повеќе

Иако можеби насловот звучи драматично, или дури и катаклизмично, сепак не може да се каже дека не е реален и e претеран. За да видиме зошто, ќе направиме една ретроспектива на минатото, преглед на сегашноста и анализа на иднината според параметрите кои сега ни се достапни и трендовите кои денес се поставуваат.

Прочитај повеќе

Watson е суперкомпјутер на IBM кој ги победи човечките наптреварувачи на квизот Jeopardy!. Watson е така дизајниран да може да одговара на прашања кои се поставени на природен јазик. Тоа е многу важно поради многу причини, од кои можеби поважната е дека тоа што нас, луѓето, не одвојува вистински од животинското царство и не прави навистина луѓе е нашето лингвистичко знаење. Од настанувањето на компјутерите, целта од секогаш беше да се создаде софтвер кој разбира и може да комуницира на природен човечки јазик.

Прочитај повеќе

ИТ компаниите IBM, Apple и Microsoft на чело со Google остануваат на првите места на листата „100-тe највредни брендови“ на Milward Brown, одел за маркетинг истражувања на WPP.

Прочитај повеќе