IBM ја претстави втората генерација на TrueNorth процесори со кои повеќе се приближуваат до процесор кој функционира како човечкиот мозок. Процесорот доаѓа со милион програмабилни неврони, 256 милиони програмабилни синапси и 46 милијарди синаптички операции. „Во раката држам нова машина за ново време. Кога го започнавме проектот SyNAPSE многу луѓе велеа дека е невиозможно. Ако […]

Прочитај повеќе

Супер-компјутерот на IBM Watson, кој стана познат откако успеа да победи против луѓе на квизот Jeopardy!, има ново задолжение, да им помогне на поранешните војници да се вратат во цивилство. Станува збор за слична апликација како услугата – грижа за корисници со која Watson го користи своето знаење за да одговара на прашањата на корисниците. […]

Прочитај повеќе

IBM наскоро на своите бизнис клиенти ќе им продава уреди од Apple со преинсталиран бизнис софтвер. Ова е дел од големата соработка помеѓу двата технолошки гиганти – претходно ривали – кои се договорија да развиваат бизнис апликации кои ќе ги користат технологиите за сурови податоци на IBM, и eдноставниот дизајн и аналитичките можности на iPhone […]

Прочитај повеќе

За да го подобри својот суперкомпјутер Watson, IBM го купи австралискиот стартап за вештачка интелегенција Cognea. Стартапот е познат по креирање на виртуелен асистент со најразличен „карактер“, кој ќе му биде додаден на Watson. Планот на IBM за Watson е далеку поамбициозен отколку да биде асистент од типот на Siri, Cortana или Google Now. IBM […]

Прочитај повеќе

Се чини дека нема нешто што суперкомпјутерот на IBM, Watson не може да го направи. Откако победи на Jeopardy!, и им асистираше на лекарите со центар на грижата за корисници и вештачка интелегенција преку облакот, најновата улога на Watson е да биде главен готвач. Watson не само што ги помни сите рецепти, туку анализирајќи ги […]

Прочитај повеќе

IBM ги предизвикува сите развивачи да пронајдат начин со кој ќе го импленетираат суперкомпјутерот Watson во своите идни апликации. Компанијата го објави проектот на Mobile World Congress, а следните три месеци сите девелопери кои сакаат да учествуваат во Watson Mobile Developer Challenge можат да се пријават со своите идеи. IBM ќе се обиде со оваа […]

Прочитај повеќе

IBM ќе инвестира милијарда долари во вештачката интелегенција Watson, суперкомпјутерот кој во 2011 година успеа да ги победи човечките натпреварувачи на квизот Jeopardy!. Компанијата ќе инвестира во нов оддел за Watson, а 100 милиони долари ќе бидат инвестирани за развој на апликации кои ќе ја користат интелигенцијата на Watson. Одговорен за новиот оддел ќе биде […]

Прочитај повеќе

Apple повторно го „победи“ Google, овојпат станува збор за новогодишната продажба. Во новогодишната онлајн продажба iOS учествуваше со 23 отсто, а преку Android се купени само 4,6 отсто производи. iOS корисниците во просек трошат и повеќе пари, 93,94 долари по нарачка, за разлика од Android корисниците кои трошат 48,10 долари, се вели во анализата на […]

Прочитај повеќе

Периодот пред новогодишните празници е време во кое IBM вообичаено ја презентира својата „5 во 5“ листа. На oваа листа се наоѓаат пет предвидувања за кои IBM вели дека ќе бидат реалност во следните пет години. Напредокот во овие технологии ќе биде забрзан од „Cloud“ услугите и персонализацијата. Во следните пет години напредокот на учењето […]

Прочитај повеќе

IBM ќе ги понуди услугите на Watson преку облакот што ќе им овозможи на развивачите да ги искористат неговите когнитивни способности. Watson се прослави како прв компјутер кој успеа да победи на квизот Jeopardy, а според IBM таа победа е само почеток на приказната за суперкомпјутерот кој ќе добие се поголема примена, од техничка поддршка […]

Прочитај повеќе

Нов гласовен асистент доаѓа да „разговара“ со вас. Победникот на Jeopardy и медицинскиот асистентот Watson наскоро ќе дојде да асистира и на паметните телефони, јавува New York Times. Новото место на Watson ќе биде во поддршката за корисници и тоа пред се во секторите кои имаат голем број на повици како продажба, банкарство, осигурување или […]

Прочитај повеќе

IBM предвидува дека во следните пет години компјутерите ќе ги имаат истите сетила како и луѓето. Предвидувањето доаѓа во „5 in 5“ листа во која IBM секоја година ги предвидува трендовите во технологијата. Според IBM, паметните телефони, таблет, лаптоп или десктоп компјутери ќе ни овозможат  преку нив да почуствуваме допир, вид, вкус, мирис или звук, односно […]

Прочитај повеќе