Најверојатно сите мислевме дека работните места кои не се во фабрика, ќе бидат безбедни уште некое време од роботите. Сепак вештачката интелигенција на IBM, Watson е доволно напредна да ги замени луѓето. Од јануари 2017, јапонската осигурителна компанија Fukoku Mutual Life Insurance замени 34 работници со Watson. Вештачката интелигенција е 30 отсто поефикасна од луѓето. […]

Прочитај повеќе

IBM пронајде нови можности и нови професии за својата вештачка интелигенција. Ако сметаме дека еден експерт за компјутерска безбедност е модерен Шерлок Холмс, тогаш IBM му го пронајде партнерот. Watson, вештачката интелигенција на IBM, сега ќе се обиде и да спречи сајбер напади во финансискиот и здравствениот сектор, јави Wired. Watson веќе има 40 компании во […]

Прочитај повеќе

Дел од најголемите ИТ компании се здружија и создадоа нова непрофитна организација. Целта на новиот ентитет е да обезбеди статус дека вештачката интелигенција ќе се користи единствено во добри цели. Facebook, Amazon, Google, IBM и Microsoft го создадоа Partnership on AI кое работи на истражување и промоција на најдобрите пракси во полето на вештачката интелигенција. Да […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција на IBM, Watson за прв пат создаде трејлер за филм. Оваа необична пракса беше извршена врз постоечкиот филм Morgan. Watson го анализираше целиот филм, и од него ги одбра најдобрите делови и креираше трејлер. Со оглед на тоа дека и филмот е хорор за вештачка интелигенција, изборот на Watson за креирање страшeн трејлер, е логичен. […]

Прочитај повеќе

Можеби изгледаше премногу оптимистички кога IBM започна да го користи Watson во куп различни индустрии, од квизови, до грижа за корисници, готвачи и лекари. Сепак вештачката интелигенција веќе има успех над лекарите. Watson во Универзитетот Токио забележа ретка форма на леукемија кај една пациентка. Предноста на Watson покрај брзината е и огромната база на податоци, […]

Прочитај повеќе

Компанијата која оваа недела го купи ARM, SoftBank и јапонскиот автомобилски гигант, Honda, работат на паметен автомобил кој ќе може да зборува со своите корисници. Компаниите работат на технологија која ќе ја препознава емотивната состојба на возачот и ќе може да го охрабри или да му понуди совет, јави Reuters. „Замислете роботите со својата супер-интелигенција […]

Прочитај повеќе

Една од најпознатите ИТ компании, IBM, го објави својот влез во Хрватска. Компанијата во соработка со хрватските универзитети ќе го отвори првиот глобален иновациски центар кој ќе биде лоциран во Загреб. IBM Client Innovation Centar според најавата на почеток ќе отвори 500 нови работни места. Новото седиште ќе биде меѓународен центар за иновации, а засега се бараат […]

Прочитај повеќе

IBM ќе им овозможи на сите да го користат нивниот квантен компјутер. Со оглед на тоа дека сè уште станува збор за технологија која е во експериментална фаза, отворeниот пристап не е изненадување. „Сметам дека некои од луѓето ќе научат работи за однесувањето на квантните компјутери на кои ни развивачите не помислиле.“, вели Давид Девиченцо […]

Прочитај повеќе

Apple и Googlе се двата највредни брендови, а во првите десет на листата на Interbrand се и Microsoft, IBM, Samsung и Amazon. Четири од овие компании Apple, Google, IBM и Microsoft петти пат по ред се наоаѓаат во првите 10. На листата Топ 100 брендови има простор и за: Intel, Cisco, Oracle, HP, FAcebook, eBay, […]

Прочитај повеќе

IBM има прототип на нов чип кој ќе овозможи четири пати поголема густина од чиповите кои се достапни во моментов, пренесува New York Times, повикувајќи се на меѓународен конзорциум предводен од IBM чија работа е да го направат најмалиот чип во светот. Конзорциумот има инвестирано 3 милијарди долари за истражување на технологијата. Стравовите дека Муровиот […]

Прочитај повеќе

Суперкомпјутерот на IBM, Watson, пред повеќе од една година ја започна својата кариера како готвач, а сега e веќе подготвен да понуди рецепти за корисниците што ќе ја користат неговата апликација Chef Watson. Watson при понудата на рецепти не само што ги помни сите рецепти, туку анализирајќи ги предложените состојки креира листа на јадења на […]

Прочитај повеќе

IBM ја отвори својата платформа Watson Analytics за сите. Засега сервисот е во бета, но доколку ви се потребни пресметки и анализа од Watson потребно е единствено да креирате IBM id, а алатките ќе бидат достапни по freemium модел. Ова овозможува да ги оставите вашите податоци на Watson, а понатаму алатката ќе ви помогне со […]

Прочитај повеќе