Вештачка интелигенција на IBM успеа да победи во дебата со израелскиот колеџ шампион во дебатирање, Ноа Овадиа. Компјутерот успеа да пронајде податоци и да победи во дебата за која претходно не беше подготвен. Сепак машината имаше пристап речиси до сите можни документи, од весници до академски списанија. Ова и овозможи на вештачката интелигенција да одговори […]

Прочитај повеќе

Вообичаено секоја година на денот на шегата техничките компании имаат супер креативни начини да нѐ измамат. Вообичаено неколку компании предводат на овие листи, иако секако има и смешни изненадувања: Еве дел од овогодинешните првоаприлски шеги: Google Maps – Пронајди го Валдо Оваа година Google и Google Maps на мапата вметнаа „Пронајди го Валдо“. Станува збор […]

Прочитај повеќе

Бројот на компании кои работат на квантни компјутери последниве неколку години е се поголем. IBM, Google, Microsoft, Nvidia се дел од компаниите кои работат на квантни компјутери. Талиа Гершон од IBM зборува за проблемите кои ќе можат да се решат со квантните компјутери.

Прочитај повеќе

IBM е првата компанија која претстави комерцијална примена на отворениот код на Hyerledger, Fabric. Компанијата го претстави IBM Blockchain, и првата официјална примена. „Hyperledger Fabric е оперативен систем за IBM Blockchain, а IBM Blockchain изгради средина за развој, управување и производство на авторизиран Blockchain.“, вели Џери Кумо од IBM за CoinDesk. Технологијата е совршена за банките. SecureKey е […]

Прочитај повеќе

Креаторите на двата можеби и најсофистицирани системи на вештачка интелигенција Watson и Einstein го најавија своето партнерство. IBM и Salesforce креираа заедничка платформа за соработка. Според партнерството, IBM ќе може да ги понуди консултантските услуги на Watson преку Einstein. Всушност директно во Einstein ќе бидат интегрирани сите можности на Watson. Со ова услугите на Watson ќе […]

Прочитај повеќе

Само неколку години ќе бидат доволни за квантните компјутери на IBM и Google да се преселат од лабораториите на пазарот, прогнозираат експерти од двете компании. Двете компании се во трка за кој ќе го понуди првиот квантен компјутер, пишува Tom’s Hardware. Google и IBM веќе имаат квантни компјутери кои се 9-qubit и 5-qubit. Ова не […]

Прочитај повеќе

IBM секоја година има супер пракса да предвидува луда технологија која ќе биде реалност во следните пет години. Името на предвидувањата е исто од почетокот :„Five in Five“. Еве ги предвидувањата за 2022: Вештачката интелигенција ќе отвори нов прозорец за менталното здравје Вештачката интелигенција ќе ни помогне да дознаеме многу повеќе за нашето ментално здравје во […]

Прочитај повеќе

Најверојатно сите мислевме дека работните места кои не се во фабрика, ќе бидат безбедни уште некое време од роботите. Сепак вештачката интелигенција на IBM, Watson е доволно напредна да ги замени луѓето. Од јануари 2017, јапонската осигурителна компанија Fukoku Mutual Life Insurance замени 34 работници со Watson. Вештачката интелигенција е 30 отсто поефикасна од луѓето. […]

Прочитај повеќе

IBM пронајде нови можности и нови професии за својата вештачка интелигенција. Ако сметаме дека еден експерт за компјутерска безбедност е модерен Шерлок Холмс, тогаш IBM му го пронајде партнерот. Watson, вештачката интелигенција на IBM, сега ќе се обиде и да спречи сајбер напади во финансискиот и здравствениот сектор, јави Wired. Watson веќе има 40 компании во […]

Прочитај повеќе

Дел од најголемите ИТ компании се здружија и создадоа нова непрофитна организација. Целта на новиот ентитет е да обезбеди статус дека вештачката интелигенција ќе се користи единствено во добри цели. Facebook, Amazon, Google, IBM и Microsoft го создадоа Partnership on AI кое работи на истражување и промоција на најдобрите пракси во полето на вештачката интелигенција. Да […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција на IBM, Watson за прв пат создаде трејлер за филм. Оваа необична пракса беше извршена врз постоечкиот филм Morgan. Watson го анализираше целиот филм, и од него ги одбра најдобрите делови и креираше трејлер. Со оглед на тоа дека и филмот е хорор за вештачка интелигенција, изборот на Watson за креирање страшeн трејлер, е логичен. […]

Прочитај повеќе

Можеби изгледаше премногу оптимистички кога IBM започна да го користи Watson во куп различни индустрии, од квизови, до грижа за корисници, готвачи и лекари. Сепак вештачката интелигенција веќе има успех над лекарите. Watson во Универзитетот Токио забележа ретка форма на леукемија кај една пациентка. Предноста на Watson покрај брзината е и огромната база на податоци, […]

Прочитај повеќе