Брзиот транспортен систем кој произлезе од Илон Маск,  Hyperloop One, има нов инвеститор. Станува збор за основачот на Virgin, Ричард Брансон кој купи дел од компанијата. Засега е непознато колкав удел има г. Брансон,  но висината на инвестицијата е 85 милиони долари. Ако судиме по најавата на Virgin, Hyperloop One во Британија ќе овозможи патување од Лондон […]

Прочитај повеќе

Стартапот кој работи на технологија за супер брзо патување Hyperloop One за прв пат сподели видео од капсулата во тунелот. Тестот успешно потврди неколку исклучитлно важни концепти за функционирањето на технологијата. Капсулата лебдеше над лежиштата додека забрзуваше во текот на патувањето. Во овој тест Hyperloop One возеше со брзина од 305 километри на час со што и […]

Прочитај повеќе

Идејата која излезе од Tesla, која пак компанијата ја сподели јавно, Hyperloop One, успешно го заврши првиот тест. До неодама ваквиот превоз беше единствено концепт, но првиот функционален прототип е реалност, јави Next Web. Последниот тест овозможи возилото да забрзува до 10 отсто од теоретската брзина. Тестот траеше само 5.6 секунди, но дури и за […]

Прочитај повеќе

Hyperloop One најави дека првите тестови и доказ за концепт на технологијата ќе бидат достапни многу порано од очекувањата. Првите тестови и презентации ќе започнат пред ова лето. Технологијата е многу поевтина од брзата железница, дури 30% тврди Роберт Лојд во интервју за CNBC. За повеќе околу тестовите и идните предизвици прегледајте го интервјуто.

Прочитај повеќе

Идејата на Илон Маск за супербрзи возови Hyperloop започна со првите тестови. Проценката е дека финалната верзија на Hyperloop или „петтиот начин на транспорт“ ќе може да се движи со брзина од 1280 km/h, а во првиот тест успеаја за две секунди да забрзаат до 184 km/h. Првиот тест е направен на возилото, но Hyperloop […]

Прочитај повеќе