Хрватскиот стартап MeshPoint е прогласен за „Најдобра хуманитарна технологија на годината“ на популарните европски стартап награди Europas 2016. MeshPoint се прослави пред една година кога нивните волонтери одеа на локации низ Хрватска по рутите по кои се движеа сириските бегалци. Волoнтерите носеа ранци на кои имаше Wi-Fi станица направена со 3Д испринтани делови, преку која […]

Прочитај повеќе

Развојот на 3Д-печатењето значително им го олесни животот на дел од луѓето кои имаа проблеми со инвалидитети. Сега запознајте го Дерби, кутре кое поради неразвиените шепи до сега не можеше да се движи на тврда површина. Благодарените на 3Д-испечатените протези, Дерби сега нема никакви проблеми при движењето, па во текот на прошетките, дури и трча […]

Прочитај повеќе

Humanko e нова македонска апликација за Android која е агрегатор на апелите за помош и донации. Целта на апликацијата е да се поврзе со хуманите луѓе кои не само што ќе донираат преку својот мобилен телефон, независно на кој оператор се претплатени, туку и ќе помогнат да се расчуе за апелот. „Хуманите луѓе ќе имаат […]

Прочитај повеќе

Скоро 100.000 луѓе беа охрабрени да се пријават како донатори за органи преку новата апликација на Facebook, преку која корисникот може да ги информира другите корисници дека е донатор. ABC пишува дека на првиот ден од стартот на апликацијата здравствените установи во 10 американски држави имале пријави колку што имале во изминатиот месец , а според податоците […]

Прочитај повеќе

За само еден ден, од петокот кон саботата, македонските твиретџии собраа 9000 денари преку донации за да и помогнат на старицата која од снегот собирала гранчиња за греење. Како што раскажува Дарјан Раденовиќ, иницијаторот на овој хуман гест, тетка Светлана го откажала парното и немала средства за да си обезбеди греење, па единствена опција и останала да […]

Прочитај повеќе

Креативната работа во нашето време е единство на технологијата и хуманоста. – Кензо Танге, јапонски архитект.
 
Инспирирани од „Срце за Јапонија“, Кензо Танге и потребата да се даде оригинална поддршка за Јапонија која беше зафатена катастрофален земјотрес и цунами, Калина Зографска, Кристијан Ивановски и Ива Дујак стартуваа своја QR кампања низ Скопје.

Прочитај повеќе