Започна пријавување за најверојатно еден од најинтересните ИТ настани во Македонија, RoboMac 2016. Натпреварот по роботика ќе се одржи од 7-ми до 13-ти март во просториите на Факултет за електротехника и информациски технологии. Натпреварот е организиран од студентскиот огранок на македонска секција на IEEE и Студентскиот парламент при ФЕИТ. Организаторите на RoboMac ги покануваат сите […]

Прочитај повеќе

Microsoft би можел да креира верзија на својот асистент Cortana во човечка големина за HoloLens. Не станува збор за физички робот, туку за дигитален лик на Кортана од Halo која ќе одговара на барањата на корисникот. Иако веста не е официјално од Microsoft, хуманоидна Cortana е едно од најпопуларните барања на корисниците на Share Your […]

Прочитај повеќе

Geminoid DK e робот-хуманоид кој изгледа неверојатно жив. Тој е андроид копија на Хенрик Шарфе која изгледа буквално идентично.

Прочитај повеќе

 
Корејскиот институт за наука и технологија (KIST) и Нипон институтот за технологија (NIT) успешно изработиja и тестираa робот-професор. Хуманоидот е-Nuvo ќе започне да предава во 500 пред-школи и градинки во 2011 година, а во 2012 година ќе биде спремен да започне со официјални предавања во основните и средните училишта, пренесува корејскиот ETNews.

Прочитај повеќе