NASA успеа да ја поправи грешката која ја спречуваше работата на Hubble и телескопот продолжи да работи како порано. По паузата подолга од еден месец конечно телескопот продолжува со следењето на вселенските тела, а веќе стигна и првите слики. Поради грешка во „payload“-компјутерот на Hubble, телескопот од 13 јуни не собираше податоци. Инженерите тестираа различни […]

Прочитај повеќе

НАСА работи на отстранување на проблемите на „payload“-компјутерот на Hubble, но засега нема некаква прогноза за времето кога телескопот ќе продолжи да работи нормално. Проблемот е предизвикан од грешка на компјутерот произведен во 80-те години, а истата грешка се повторува и кај бекап компјутерот. Поради ова од 13 јуни Hubble не собира податоци. Последните тестови […]

Прочитај повеќе